BANJALUKA – Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Aleksandra Trifković predstavila je u Insbruku, u okviru Prvog sajma srpske privrede i srpskih brendova "Saspo 2014", najznačajnije turističke potencijale Republike Srpske.

text

Ona je prezentacijom o temi "Republika Srpska – turistički potencijal" obuhvatila najznačajnije turističke potencijale Srpske, kao mogućnosti za investiranje, a posebno su istaknuti potencijali planinskog i banjskog turizma.

Tokom predstavljanja Republike Srpske ostvareni su kontakti sa potencijalnim investitorima i predstavnicima privrednika iz Austrije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Trifkovićeva je prethodno prisustvovala sastancima sa zajednicom Srba u dijaspori i privrednim delagacijama u Austriji, na kojima je razgovarano o unapređenju saradnje između Republike Srpske, dijaspore i privrednika.

Na sajmu, koji se održava na centralnom trgu u Insbruku, u organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Privredne komore pokrajine Tirol, predstavljeni su potencijali za investiranje u Republiku Srpsku i Srbiju.

Dan ranije, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković su otvorili Prvi sajam srpske privrede i srpskih brendova „Saspo 2014″.

Obraćajući se učesnicima Sajma, Vidović je poručio da je tržište Republike Srpske potpuno liberalizovano za strane ulagače, saopšteno je iz resornog ministarstva.

„Ne postoji razlika između domaćeg i stranog uloga. Strani investitori imaju nacionalni tretman“, rekao je Vidović.

Vidović kaže da, prema najnovijim izmjenama Zakona o stranim ulaganjima Republike Srpske, ograničenja za ulaganja ima jedino u javnom informisanju.

„Slobodan je transfer dobiti u inostranstvo, ulog stranog lica je oslobođen carine i poreza, dok je slobodna i kupovina nekretnina“, rekao je Vidović.

Vidović je naveo da postoje i druge stimulativne mjere za investitore, od kojih je izdvojio izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit, kojim se umanjuje poreska osnovica za vrijednost ulaganja u opremu za vršenje vlastite proizvodne djelatnosti.

Vidović je naglasio da Vlada Republike Srpske na osnovu uredbe o uslovima i načinu realizacije Programa podrške investicijama i zapošljavanju, finansijski stimuliše veće investicije i dodatna zapošljavanja.

Nakon otvaranja sajma, Vidović je razgovarao sa predsjednikom Parlamenta pokrajine Tirol Hervigom van Stamom o regionalizaciji EU i privrednoj saradnji.

Tokom susreta je dogovoreno da Stam primi predstavnika dijaspore.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske sastao se i sa predstavnicima Privredne komore Tirol i tom prilikom su prezentovani potencijali za ulaganje, posebno u Olimpijski centar „Jahorina“.

Dogovorena je dalja saradnja sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske, Privrednom komorom, Savezom opština i gradova putem Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Najavljena je organizacija foruma za privrednike iz austrijske oblasti Tirol na osnovu ranije dostavljene privredne ponude iz Republike Srpske.

Organizator sajma „Saspo 2014″ dodijelio je ministaru Vidovići specijalnu nagradu za podršku manifestaciji, čiji je jedan od osnovnih ciljeva mogućnost potencijalnim investitorima da predstave svoje privredne potencijale i spoje poslovno ekonomske aranžmane.

Posjetioci sajma imaće priliku da se upoznaju sa potencijalima za investiranje u Republiku Srpsku i Srbiju, kao i mogućnosti da se srednja i mala preduzeća, kao i samostalni preduzetnici, zanatlije, udruženja privrednika i društvene institucije predstave široj javnosti sa investicionim projektima, proizvodima i brendovima Srpske i Srbije.

Otvaranju sajma prisustvovali su šefovi predstavništava Republike Srpske u Njemačkoj Mićo Ćetković i Austriji Mladen Filipović.