PALE – Na poslovnom forumu, koji je počeo na Palama, privrednici i rukovodstva niške gradske opštine Pantelej, Gradiške i lokalne zajednice koja je domaćin predstavili su privredne potencijale ovih sredina radi uspostavljanja dalje saradnje i novih ulaganja.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević istakao je da je cilj bio da se uspostave prvo politički kontakti ove tri opštine, što treba da omogući privrednu, kulturnu i sve druge vidove saradnje.

„Mislim da opština Pale i grad Istočno Sarajevo imaju mnogo toga da ponude, pogotovo kada je riječ o privredi i turizmu, kao i ostalim oblastima saradnje koje spajaju Republiku Srpsku i Srbiju“, rekao je on.

Kovačević je podsjetio da je ta saradnja počela 17. novembra prošle godine kada je rukovodstvo opštine Pale posjetilo Niš, a ovo je sada uzvratna posjeta, tokom koje je organizovan i poslovni forum.

„Važno je da počinjemo saradnju sa ovom regijom u Srbiji i ovo danas će dati pozitivan efekat na sve sfere društva“, rekao je on.

Kovačević je istakao i dobru saradnju sa opštinom Gradiška, od koje su preuzeli model rješavanja komunalnih problema, a posebno toplane na bazi obnovljivog izvora energije, što će i opština Pale uraditi na isti način.

On je istakao da je saradnja sa opštinom Gradiška važna, jer se ona granični sa EU, ima najveći granični prelaz i svi investitori će prvo ući u ovu lokalnu zajednicu, a onda u Republiku Srpsku i BiH.

Predsjednik niške gradske opštine Pantelej Srđan Savić istakao je da je razgovarano o različitim modalitetima saradnje u oblasti prehrambene, metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije i turizmu.

„Razgovarali smo i o intenziviranju saradnje u oblasti kulture i sporta, što je prethodnica svakoj daljoj saradnji, a prepoznali smo da postoje mnoge prednosti koje imaju i Pantelej i Pale“, istakao je Savić.

Prema njegovim riječima, Pale su im „vrata“ prema Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj, a opština Pantelej će Palama otvoriti put prema Nišu i drugim gradskim opštinama, kao i prema okrugu.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović naglasio je da se u ovim teškim ekonomskim uslovima moraju tražiti načini da se poveća privredna aktivnost i na taj način povećaju budžeti.

„Naši potencijali su u poljoprivredbnoj proizvodnji, u proizvodnji voća, mesa i mlijeka, što nam daje osnovu da dugoročno razmišljamo. Naš problem je nedostatak prerađivačkih kapaciteta, ali nastojimo iskoristiti i prednost najznačajnijeg graničnog prelaza u BiH za privlačenje stranih i domaćih investicija“, rekao je on.

Predsjednik Saveza privrednika i klastera jugoistočne Srbije sa sjedištem u Nišu Branislav Mihajlović rekao je da je cilj današnjeg foruma da se uspostavi privredna saradnja sa Palama i šire u sektoru prehrambene i metalne industrije i da su ovakvi forumi najbolji način za uspostavljanje kontakata i novih poslova.

Predstavnik drvoprerađivača opštine Pale Radomir Petrović istakao je da opština Pale ima šta da ponudi, a posebno u sektoru drvne industrije, gdje je zabilježen znatan napredak izvoza drvnih proizvoda na prostor bivše Jugoslavije i Evrope, a sada se otvara i tržište Bliskog istoka.