BANJALUKA – Preduzećima u RS nedostaju adekvatne finansijske prognoze što im onemogućava da predvide buduće poteškoće s gotovinom, što je izražen problem u aktuelnim uslovima globalne recesije.

Ističu to konsultanti koji sprovode restrukturiranje sedam preduzeća u RS koja u vlasničkoj strukturi imaju značajno učešće zatvorenih investicionih fondova, projektu koji je podržan od strane Evropske komisije i Svjetske banke.

Đorđe Lajšić, vođa tog projekta, ocjenjuje da su finansijske prognoze vjerovatno najvažniji upravljački instrument u svakom trenutku, a posebno u situacijama kada su finansijska sredstva oskudna na tržištu.

"Ako se preduzeće kreće naslijepo, tek da bi jednog dana ustanovilo da je neočekivano ostalo bez novca, onda je to siguran put u neuspjeh", ukazuje on.

Finansijske prognoze su zasnovane na predviđanjima prihoda (poslovnih i ostalih) i rashoda (troškova i plaćanja). Njihovim korištenjem, napominju konsultanti, moguće je konstruisati model koji će dati prognoze toka gotovine, gotovinske pozicije i pozajmica kroz niz budućih vremenskih perioda.

Lajšić napominje da sva predviđanja zavise od pretpostavki koje se koriste u modelu, gdje većina njih koristi raspon od najpesimističnijih do najoptimističnijih. Kako bi preduzećima uključenim u projekat pomogli da unaprijede sposobnosti izrade finansijskih prognoza, konsultanti su organizovali radionicu kojom je rukovodio međunarodni ekspert Džo Konsidajn, gdje su učesnici bili u prilici da na računarima konstruišu vlastite modele. Standardni programski paketi, dizajnirani za izrade finansijskih prognoza, napominju, nisu prikladni za korištenje u BiH, zbog čega očekuju da će domaće softverske kompanije preuzeti njihov model i ponuditi ga preduzećima na korištenje.

Lajšić kaže da je svjestan da je malo vjerovatno da će to preduzećima značajno pomoći u kratkoročnom smislu imajući u vidu da su svi najvažniji trgovinski partneri BiH takođe pogođeni svjetskom ekonomskom krizom.

"Međutim, postavljanje temelja za bolje poslovanje nikad nije gubitak vremena i mi radimo s preduzećima kako bismo im pomogli da planiraju povećan obim poslovanja u budućem periodu", naglasio je Lajšić.

Izvor Nezavisne novine