SARAJEVO – Pregovori sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda o stend baj aranžmanu produženi su do 6. maja, kada bi sporazum BiH s ovom međunarodnom institucijom trebalo da bude zaključen.

Ovo su saopštili voditelj Misije MMF-a za BiH Kostas Hristu i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić nakon sjednice Fiskalnog savjeta i sastanka članova ovog tijela sa delegacijom MMF-a.

Prema prvobitnim najavama, završni pregovori vlada u BiH sa delegacijom MMF-a trebalo je da budu okončani u srijedu.

"Predložili smo Misiji MMF-a da ostane u BiH do 6. maja kako bi sa vladama na različitim nivoima bili pojašnjeni tehnički detalji za zaključivanje sporazuma", kazao je Špirić.

Naglasio je da MMF traži od vlada dodatne garancije za sprovođenje mjera koje su u njihovoj nadležnosti kako bi sporazum bio zaključen.

Odbio je da govori o visini aranžmana i uštedama koje treba napraviti, kazavši da cifre mogu biti predmet manipulacija.

"Hoću da ono što bude dogovor branim pred javnosti BiH. Vodili smo dobre razgovore, na dobrom smo putu i u utorak ćemo održati sjednicu Fiskalnog savjeta i, nadam se, imati pismo namjere u kojem će biti svi detalji i cifre, obaveze i politike vlada koje treba provesti da bi sporazum bio zaključen", pojasnio je Špirić.

Nije želio da potvrdi da li tehnički detalji koji treba da se usaglase sa MMF-om podrazumijevaju uštede od 696 miliona KM na nivou države, a koje su javnosti predočili premijer i dopremijer FBiH Nedžad Branković i Vjekoslav Bevanda.

"Imamo konkretne mjere Vlade RS i Vlade FBiH i Vijeća ministara, a kad bude završen kompletan pake, onda ćemo izaći u javnost sa mjerama. Svaki drugi način je kontraproduktivan", kazao je Špirić.

Upozorio je da ove mjere neće biti popularne jer zaključivanje aranžmana "traži ozbiljnu politiku i ozbiljne reforme".

Kostas Hristu kazao je da su u protekle dvije sedmice obavljeni produktivni razgovori i da je postignut značajan napredak ka ostvarenju konačnog cilja – zaključivanja sporazuma.

"Ohrabreni smo što smo od svih čuli odlučnost i spremnost svih da se suoče sa situacijom", zaključio je Hristu.

Izvor Nezavisne novine