PRNJAVOR – Premija za mlijeko ekstra klase u RS od 82 feninga po litru kod kojeg je masnoća 3,8 odsto i sadržaj proteina 3,4 odsto među najvišim je u Evropi, odmah iza Hrvatske, Švajcarske i Norveške, izjavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac.

Usorac smatra da u Srpskoj postoje svi uslovi za proizvodnju kvalitetnog mlijeka, a visoku otkupnu cijenu moguće je ostvariti ukoliko se pažljivo prati kvalitet od momenta muže do dopremanja u mljekare.

Komentarišući odredbe Pravilnika o kvalitetu svježeg i sirovog mlijeka, Usorac je rekao da je ovo jedan od najvažnijih akata koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ali da trenutna situacija u kojoj se našlo 10 000 proizvođača mlijeka koji zbog neisplaćenih plata i premija ne mogu izmirivati redovne obaveze, zahtijeva hitno rješenje.

“Neregistrovani proizvođači ne mogu očekivati isplatu premija”, izjavio je Usorac sinoć u programu televizije K3 iz Prnjavora.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o ljudima kojima nije određena klasa mlijeka glavnu krivicu snose organizatori otkupa, mljekare i veterinarski institut, jer “nisu uradili ništa da budu obezbijeđeni uslovi kako bi na analizu bili doneseni adekvatni uzorci”.

“Mljekare ne mogu vršiti otkup iz kanti, pored ceste gdje je velika prašina i gdje je mlijeko i po nekoliko časova izloženo sunčevoj toploti”, upozorio je Usorac.

On smatra da je neophodno da se 25 kontrolnih asistenata angažuje u ovom procesu, i to tako što će rješavanju problema pristupiti direktno na terenu.

Prema njegovom mišljenju, problem je i u činjenici da jedan broj mljekara ne obračunava cijenu u skladu sa važećim Pravilnikom o kvalitetu svježeg i sirovog mlijeka, već prema internim obrascima, zbog čega se stvaraju zabune na tržištu i nelojalna konkurencija.

“Nadležna inspekcija mora utvrditi ko ne poštuje pravila i te podatke predočiti javnost”, smatra Usorac.

Izvor Agencije