BANJALUKA – Ukupne bruto strane direktne investicije u Republiku Srpsku u prvih šest mjeseci ove godine upola su manje u odnosu na isti period prošle godine i iznose 43,3 miliona maraka, piše u ekonomskom monitoru koji je izradila Investiciono-razvojna banka RS.

U prvih šest mjeseci prošle godine RS je privukla 99,7 miliona maraka bruto vrijednosti stranih investicija.

– Smanjenje investicija velikim dijelom je posljedica negativnog uticaja svjetske ekonomske krize na globalne tokove kapitala, pa se pad investicija podjednako osjetio i u ostalim zemljama regiona – ističe se u analizi IRB-a.

Vrijednost stranih investicija ove godine u Srbiji bilježi pad od 48 odsto, u Bugarskoj od 52 odsto, a Rumuniji 43 odsto. U Hrvatskoj je priliv investicija u prvom kvartalu ove godine bio manji za čak 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kada su u pitanju investicije u iznosu većem od 100.000 maraka, u prvih šest mjeseci ove godine u RS je najviše investirala Italija, i to 12,1 milion maraka, sa tri investiciona projekta, Slovenija 10,9 miliona maraka u četiri projekta i Srbija 8,6 miliona maraka u 13 projekata, navodi se u analizi.

– Osim ovih zemalja, najznačajniji ulagači u RS bili su i Crna Gora, Velika Britanija, Kipar, Austrija, Holandija i Luksemburg – piše u analizi.

U 2009. godini najviše investicija realizovano je u sektor industrije, 19,6 miliona maraka, koji bilježi rast proizvodnje od 17,1 odsto, što predstavlja i najvišu ostvarenu stopu rasta u regionu.

– Takođe, građevinski sektor bilježi rast od 6,5 odsto i u uslovima smanjene potražnje za nekretninama – navodi se u analizi IRB-a.

Osim ovih, pozitivni pomaci zabilježeni su i na Banjalučkoj berzi, gdje se vrijednost tržišne kapitalizacije povećala za oko 200 miliona maraka.

U istom periodu prosječne neto plate i prosječne penzije u Srpskoj bilježe rast od 9,2 odsto, odnosno 17,1 odsto.

Prognoze

Prema prognozama međunarodnih finansijskih institucija, domaća ekonomija bi, poslije blagog pada ove godine, trebalo da zabilježi pozitivnu stopu rasta od jedan do tri odsto u 2010. godini. Imajući u vidu da se ekonomije regiona suočavaju sa značajnim padom ekonomskih aktivnosti u 2009. godini, koji u Srbiji iznosi 3,5 odsto, a u Hrvatskoj 6,7 odsto, privredni rezultati RS i BiH još više dobijaju na značaju.

Ulaganja u BiH

Na nivou BiH, bruto strane direktne investicije za prvih šest mjeseci 2009. godine iznosile su 257,3 miliona maraka, a zbog smanjenja kapitala za 102,9 miliona, neto investicije su iznosile 154,4 miliona maraka.

U odnosu na isti period prošle godine, kada su ukupne neto investicije iznosile 326,9 miliona maraka na nivou BiH, ukupan neto iznos realizovanih investicija u prvom polugodištu 2009. godine manji je za 52 odsto.

Izvor Glas Srpske