BANJALUKA – Ustavni sud RS oborio je danas odredbu Pravilnika o utvrđivanju vrijednosti imovine investicionog fonda kojom je određena cijena nula za hartije od vrijednosti iz portfelja zatvorenih investicionih fondova koje ne ispunjavaju uslove tržišnosti.

Ustavni sud RS u obrazloženju odluke navodi da stav 4 člana 10 tog pravilnika nije u skladu s Ustavom i zakonom propisanim principom da svaka hartija od vrijednosti mora biti jednako vrednovana kao ista takva hartija koja se nalazi u portfelju otvorenog investicionog fonda. Sporna odredba, kako ističu, nije u saglasnosti sa Zakonom o investicionim fondovima koji nalaže jednako postupanje i propisuju da se utvrđivanje vrijednosti imovine zasniva na tržišnoj cijeni, a ne na cijeni nula.

Istom odlukom Ustavni sud je odbio prijedlog Poslovnog udruženja društva za upravljanje investicionim fondovima RS (INFORS) za ocjenjivanje ostale četiri odredbe razmatranog pravilnika kojeg je usvojila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) RS.

Nenad Tomović, predsjednik INFORS-a, kazao je juče da ne može komentarisati odluku Ustavnog suda dok se detaljno ne upozna s njenim sadržajem i implikacijama.

"Adekvatan komentar na odluku moći ću dati tek kada ona bude objavljena u ‘Službenom glasniku RS'", napomenuo je Tomović.

Predsjednik KHOV Miodrag Jandrić rekao je da će akti tog regulatornog tijela biti usaglašeni s presudom Ustavnog suda čim ona bude zvanično objavljena.

KHOV je prilikom utvrđivanja metodologije obračuna provizije, čiji je dio sada oborio Ustavni sud, u novembru 2007. godine obrazlagala potrebom vezivanja visine provizije društava za upravljanje fondovima s njihovim poslovanjem. To je za posljedicu imalo značajno smanjenje obračuna provizije društvima u odnosu na prethodne godine, čemu su se čelnici društava žestoko protivili. Aktuelnom odlukom Ustavnog suda, prema procjenama berzanskih analitičara, neto vrijednosti imovine svih zatvorenih investicionih fondova u RS biće povećana sa 245 na 345 miliona KM, čime će društva dobijati 40 odsto veću proviziju nego do sada.

Izvor Nezavisne novine