BANJALUKA – Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) od 1. jula kada je počeo da se primjenjuje novi Zakon o akcizama pa do sada uplaćeno je oko 25 miliona KM razlike za akcize.

Ova razlika naplaćena je na osnovu obrađenih gotovo 15 000 popisnih lista koje su obveznici koji prodaju akcizne proizvode dostavili UIO nakon početka primjene novog zakona.

“Za duvanske prerađevine, kafu i naftne derivate morala se obračunati razlika akcize prema novom zakonu i ta se razlika morala uplatiti u roku od deset dana od dana dostavljanja popisnih lista. Već prvog dana primjene novog zakona o akcizama inspektori Uprave za indirektno oporezivanje izašli su na teren”, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je naveo da su službenici Sektora za provođenje i poštivanje poreskih i carinskih zakonskih propisa pri UIO do danas izvršili 989 provjera, te da su izdali 636 prekršajnih naloga licima koja se bave trgovinom akciznih proizvoda.

Za prvih šest mjeseci UIO ostvarila je prihod od 305,45 miliona KM od akciza na uvozne proizvode, što je za nešto više od 50 miliona KM manje nego u istom periodu prošle godine.

“Kada je riječ o akcizama na domaće proizvode, prihodi od akciza u prvoj polovini ove godine iznosili su 149,5 miliona KM, što je za gotovo 72 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Kovačević.

On je dodao da je najveći prihod od 66,59 miliona KM ostvaren od akciza na domaću naftu i naftne derivate, dok je od akciza na domaći duvan i duvanske prerađevine prikupljeno 61 milion KM.

Kovačević je naveo da je od akciza na domaće pivo prikupljeno je 7,74 miliona KM, od akciza na domaća bezalkoholna pića oko šest miliona KM, a od akciza na domaću prženu kafu 4,24 miliona KM.

Izvor Fokus