BANJALUKA – Primjena paketa mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize dala je veoma pozitivne rezultate, ali je poslovnoj zajednici u novonastalim okolnostima potrebno još pomoći, izjavio je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Vladine mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS razmatrane su danas na posebnoj sjednici Skupštine Privredne komore RS.

Đurić je nakon sjednice izjavio da su mjere za sada najsnažnije efekte imale u vidu subvencioniranja sektora kožarsko-tekstilne industrije, obezbjeđenja nafte i đubriva za proljećnu sjetvu, reprograma plaćanja struje, povećanja obima javnih radova, te stavljanja akcenta na domaće proizvode.

Novi zahtjevi poslovne zajednice upućeni Vladi RS najvećim dijelom su bazirani na refinansiranje kreditnih obaveza preduzeća u slučajevima gdje je to najhitnije, što bi olakšalo njihovo poslovanje.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da poslovna zajednica RS trenutno posjeduje najoptimalnije uslove za privređivanja u regionu i kao primjer naveo da je struja dvostruko jeftinija u odnosu na FBiH. Dodik je dodao da privrednici mogu očekivati stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje, ali da to znači i da moraju izvršiti svoje obaveze prema radnicima i državi.

On je dodao da će Narodna skupština RS u avgustu razmotriti izvještaj o efektima sprovođenja Vladinih mjera za ublažavanje efekata globalne ekonomske krize za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz Privredne komore RS su najavili da će sjednice, na kojima će osim privrednika biti prisutni i predstavnici vlasti, od sada biti održavane jedom mjesečno.

Izvor Agencije