PARIZ – Francuska privreda je zabilježila dubok pad od 13,8 odsto u drugom kvartalu 2020, usljed kolapsa potrošnje domaćinstava, korporativnih ulaganja i trgovine zbog mjera zatvaranja zemlj radi zaustavljanja epidemije virusa korona, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci.

Pad bruto domaćeg proizvoda druge najveće ekonomije evrozone veći je od onog koji je zabilježila Nemačka, od 10,1 procenat, čije su vlasti uspjele da suzbiju rast broja smrtnih slučajeva od Kovida-19 i nisu morale da sprovedu tako oštre mjere blokade kao Francuska, navodi agencija Rojters.

U Francuskoj su primjenjivane rigorozne mjere ograničenja do 11. maja, sve prodavnice neegzistencijalne robe su bile zatvorene.

Mjere su postepeno ukidane tokom drugog tromjesečja, a kafei i restorani su mogli ponovo da počnu da rade od 2. juna.

Privredni pad u navedenom periodu ipak nije toliko loš, s obzirom na to da je Državni zavod za statistiku INSEE početkom ovog mjeseca predviđao da će izositi 17 odsto, dok su analitičri koje je anketirao Rojters prognozirali stopu pada od 15,3 procenta.

INSEE je ranije ove godine objavio da očekuje ekonomski oporavak od 19 posto u trećem kvartalu i za dodatnih 3,0 procenta u četvrtom tromjesečju, te da će ukupna privredna aktivnost na kraju decembra biti između jedan i 6,0 posto ispod nivoa prije krize.