BANJALUKA – Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić rekla je da je cilj projekta “Partneri za promociju investicija” povezivanje privrednika iz RS sa privrednicima iz Švedske i Španije, te identifikovanje mogućnosti saradnje da bi se privukle strane investicije u oblastima reciklaže, tretiranje otpada i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

“Projekat traje već 18 mjeseci, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta za zapadni Balkan je 1, 18 miliona KM i njime želimo otkriti mogućnosti, preuzeti znanja i tehnologije i dovesti investitore”, istakla je Ristićeva novinarima u Banjaluci tokom posjete preduzeća iz Švedske i Španije u okviru projekta “Partneri za promociju investicija”.

Ona je pojasnila da je danas organizovana posjeta predstavnika pet kompanija iz Švedske i dvije kompanije iz Španije Privrednoj komori RS, radi upoznavanja sa dvadesetak kompanija iz RS i utvrđivanja mogućnosti saradnje.

“Tu su predstavnici preduzeća, ali i lokalnih zajednica, resornih ministartstava i nadležnih agencija, jer je riječ o projektima odvoza smeća, reciklaže i tretiranja otpada koje ne mogu realizovati sama preduzeća”, dodala je Ristićeva.

Prema njenim riječima, Privredna komora RS upoznaje se sa iskustvima Španije i Švedske, da bi njihova iskustva uporedila sa stanjem u RS i odredila pravce razvoja.

“U ovim oblastima mi zaista imamo puno posla da uradimo. Švedska ima najviše iskustva u tretiranju otpada. Mi se još ne bavimo reciklažom niti preradom otpada u energiju kao što je to slučaj u Švedsksoj gdje se iz otpada proizvodi električna energija“, istakla je Ristićeva.

Direktor Termoelektrane-spalionioce u Švedskoj Mile Elez istakao je da ova termoelektrana proizvodi energiju, brine o otpadu i otpadnim vodama.

On je rekao da otpad nije problem, već mogućnost koju čovjek mora da iskoristi.

“RS ima potencijala, ona ne može brzo dostići rezultate Švedske, iako dio rezultata može primijeniti već sada“, dodao je Elez.

Prema njegovim riječima, mogućnost zarade u oblastima tretiranja otpada i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je velika, jer sirovina ne košta ništa.

Predstavnik Privredne komore Švedske Susan Vosmar pojasnila je da se ova komora uključila u projekat, jer su uvidjeli niz mogućnosti za razmjenu znanja u području reciklaže, tretiranje otpada i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

“RS je dosta daleko iza Švedske kada se riječ o napretku na ovim područjima, ali bi brzo mogla primijeniti iskustva Švedske. Bitno je uključiti građane u sprovođenje ovih projekata“, smatra Vosmarova.

Projekat “Partneri za promociju investicija” realizuje Privredna komora RS i Vojvodine u saradnji sa komorama Švedske i Španije, u okviru projekta Eurokomore iz Brisela koji sufinansira Evropska komisija radi zajedničkog djelovanja privrednih komora i drugih relevantnih aktera s ciljem jačanja priliva investicija na Zapadnom Balkanu.

Izvor Agencije