VELIKA KLADUŠA – Poslovnoupravna zgrada “Agrokomerca” u samom centru Velike Kladuše, inače jedan od simbola tog grada, prodata je u protekli utorak brokerskoj kući “Brokerino” za sumu od 2.704.456 maraka.

Prodaja je obavljena na javnoj licitaciji koja je zakazana od strane Općinskog suda Velika Kladuša, a na osnovu zahtjeva tražioca sudskog izvršenja koji su u ovome slučaju bivši radnici “Agrokomerca” koji posjeduju pravosnažna sudska potraživanja za dugujuće lične dohotke i druge prinadležnosti koje im nisu isplaćene.

Inače, ponuđena suma je polovina procijenjene vrijednosti nekretnine.

Kupac ima rok od mjesec dana da uplati pomenuti iznos, a ako to ne učini pristupiće se novom ročištu u kojem se nekretnina može prodati za najmanje trećinu procijenjene vrijednosti.

U podacima o predmetu prodaje navedeno je kako je riječ o objektu ukupne površine od oko 1.300 metara kvadratnih s pripadajućim zemljištem površine 880 kvadratnih metara, a procijenjena vrijednost nekretnine iznosi 5,4 miliona maraka.

Predstavnik Sindikata radnika “Agrokomerca” Mumin Pehlić izrazio je žaljenje što je na ovakav način prodat jedan od simbola nekadašnjeg privrednog giganta iz Velike Kladuše.

“Ne čudim se ni najmanje, sve je ovako prodano, međutim plašim se da će i u ovom, kao i u brojnim prethodnim slučajevima radnici ‘Agrokomerca’ biti prevareni i da neće naplatiti utužena potraživanja. Daj bože da ne bude tako”, istakao je Pehlić.

U Sindikatu radnika izrazili su nadu da će se sve okončati na najbolji mogući način po radnike, s obzirom na to da je iz iskustva poznato da su ovakvi oblici prodaje pogodni za manipulacije i međusobne dogovore lica koja su se prijavila za kupovinu. Istakli su da su ukupna dugovanja radnicima za neisplaćene plate i ostala zakonska potraživanja dostigla iznos od 30 miliona maraka, dok društvenim fondovima duguju 35 miliona maraka.

U proteklom periodu značajan dio imovine “Agrokomerca” prodat je na sličan način kako bi se izmirila dugovanja ovoga preduzeća prema povjeriocima, pa je tako prodata cjelokupna prehrambena industrija, kao i mnoge druge vrijedne nekretnine. (Nezavisne)