BIJELJINA – Proizvođači moraju iskoristiti milionska sredstva koja Evropska unija ove godine plasira posredstvom svojih fonodova, izjavio je zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović na seminaru za poljoprivredne proizvođače pod nazivom „Izazovi poljoprivredne proizvodnje”.

“Veoma je važna sinergija između resornog ministarstva i lokalnih zajednica, a ovaj seminar trebalo bi da pojasni proizvođačima u kojem smjeru se kreće razvoj savremene poljoprivrede. Jedan proizvođač iz Semberije nedavno je od Evropske unije, posredstvom Agrarnog fonda Grada Bijeljina, dobio 100.000 KM bespovratnih sredstava, a ove godine BiH očekuje više od 30 miliona evra i mi tu veliku šansu moramo da iskoristimo”, naglasio je Jović.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković smatra da je ovaj skup ponudio određena rješenja za uspješnu ratarsku i stočarsku proizvodnju, kao i niz savjeta poljoprivrednicima.

“Komora inženjera poljoprivrede Republike Srpske mora još više da se angažuje i osposobi stručni kadar koji će odgovoriti izazovima koji nam predstoje, naročito onima pred kojima će se naći inženjeri agronomije”,  naveo je Marinković.

Direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Goran Perković govorio je o uslovima koje poljoprivredni proizvođači moraju da ispune za izvoz proizvoda biljnog porijekla u EU, Rusiju i Tursku.

“Dobra je vijest da smo dobili dozvolu za izvoz sadnog materijala u Rusiju, a kada je riječ o Turskoj, proizvodi iz BiH se bez problema plasiraju i na ovom tržištu”,  dodao je Perković.

Seminar „Izazovi poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini“ organizovao je Univerzitet „Bijeljina“ uz učešće Gradske uprave Bijeljina, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH i Komore inženjera poljoprivrede Republike Srpske. (Swot)