DOBOJ – Stečajni upravnici dobojskih peduzeća za proizvodnju namještaja “Enterijer” i za preradu voća i povrća “Bosanka” raspisali su oglas za njihovu prodaju, koji su objavljeni u sredstvima javnog informisanja.

Prema uslovima prodaje, navedenim u oglasu, “Enterijer” će biti prodat slobodnom pogodbom 23. maja po minimalnoj cijeni od 2,5 miliona KM, za koju će biti dovoljan samo jedan zainteresovani kupac, a “Bosanka”, 1. juna na licitaciji, po početnoj cijeni od 7.726.909 KM.

“Tokom privatizacionog postupka od prije deset godina, većinski kupac Enterijera bio je Boško Ćućić iz Teslića, sa stalnim mjestom boravka u Njemačkoj, gdje živi oko tridesetak godina”, izjavio je bivši predsjednik Sindikalnog odbora tog preduzeća Milan Maslić.

On je dodao da je nakon generalnog štrajka u januaru 2007. godine počelo otpuštanje radnika, tako da je do objavljivanja stečaja otpušteno svih 354 radnika, koji se sada nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ali bez isplate zaostalih primanja i uplata doprinosa za oko tri godine.

Bivši predsjednik Sindikalnog odbora “Bosanke” Ružica Maljenović rekla je da su većinski dio kapitala u tom preduzeću, nekadašnjem BiH gigantu u prehrambenoj industriji, koje je osnovano 1956. i privatizovano 2001. godine, kupili Stjepan Kolobarić iz Širokog Brijega i Darko Đuderović iz Banjaluke, koji su 219 zaposlenih radnika na početku privatizacije, ubrzo sveli na 120, a sada samo na 44 radnika.

Maljenovićeva je dodala da su većinski vlasnici “Bosanke” nakon privatizacije “prodali ispod svake ekonomske cijene sve zalihe sirovina, proizvoda, mašine i ostalu opremu”, a da radnicima i pored obraćanja aktuelnoj vlasti, sudskim i tužilačkim organima, nije ništa plaćeno.

Izvor Agencije