PRIJEDOR – Radnici prijedorskog trgovačkog preduzeća “Velepromet”, njih 25, koji su proteklih dana poštom dobili rješenja o otkazu, danas su, izražavajući protest, ušli u kancelariju direktora i zahtijevali da sa rukovodstvom firme razgovaraju o “nezakonitim otkazima”.

Radnici su naveli da je u preduzeću ostalo da radi samo devet radnika.

Predsjednik sindikalne organizacije ’’Veleprometa’’ Života Stupar rekao je da je 25 radnika proglašeno tehnološkim viškom, uz obrazloženje da se preduzeće prestalo baviti trgovačkom djelatnošću.

Stupar je naveo da je direktor loše poslovanje preduzeća pravdao pojavom mega-marketa.

’’Mi smo bili jači od `Konzuma`, ali je očito nekom bilo u interesu da nas uništi. Imali smo veliki vozni park, brojne trgovine na malo, skladište, a danas je sve to propalo”, rekao je Stupar, dodajući da je preduzeće, čija je vrijednost bila procijenjena na deset miliona maraka, prije nekoliko godina privatizovano za bagatelu.

Otpušteni radnici naveli su da im je “Velepromet”, između ostalog, dužan plate od novembra prošle godine, kao i zakonom predviđenu otpremninu.

Direktor “Veleprometa” Čedomir Vila, koji se danas nije sastao sa radnicima, saopštio je da je zbog ekonomskih, organizacionih i drugih okolnosti došlo do tehnološkog viška radnika, da je postupak uručenja otkaza završen, te da je drugostepeni postupak žalbi Upravnom odboru (UO) okončan, a odluke UO podnosiocima uručene lično i poštom.

“Pokrenuti postupak kod inspekcijskih organa je u toku, a dalji tok i postupak odvijaće se u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju koje je potpisao Vila.

Izvor Agencije