SARAJEVO – Prvi specijalni transport opreme za vjetropark „Podveležje“ obavljen je danas u ranim jutarnjim satima, iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa.

U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri  (3) segmenta tornja,  pojedinačne dužine od 14 do cca 29 metara, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

Prisustvujući realizaciji prvog transporta, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, kazao je da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove fabrike u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

„Očekujemo da u narednom periodu, svake noći bude vršen njen transport na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog  plana do kraja ove godine najveći dio vVjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije“, naglasio je Salkić.

Vjetropark „Podveležje“ instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije  iz obnovljivih izvora.