SARAJEVO – Budžet institucija BiH za narednu godinu trebao bi biti 996 miliona KM što je prvo povećanje sa jedinstvenog računa UiO nakon sedam godina, rekao je nakon sjednice Fiskalnog savjeta Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Tegeltija je rekao da će za narednu godinu sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za institucije BiH biti izdvojeno 780 miliona KM, a do sada se izdvajalo 750 miliona KM.

Takođe, na današnjoj sjednici usvojen je fiskalni okvir budžeta za period 2020.-2022., te su usvojeni izvještaji o izvršenju budžeta za 2018. i 2019. godinu.

Na sjednici Savjeta ministara, koja je zakazana u ponedjeljak, biće donijeta odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, a Tegeltija je novinarima rekao da on vjeruje da će u prvom kvartalu 2020. biti već i usvojen budžet za 2020. godinu.

Najavio je da će na sjednici u ponedjeljak biti donijeta i odluka o izdvajanju sredstava za izgradnju graničnog prelaza Ljubovija-Bratunac, te rekao da je dogovoreno da UiO izdvoji sredstva da radovi krenu.

Tegeltija je objasnio da je prvobitno bilo rečeno da je potrebno 11 miliona KM da se izgradi prelaz, međutim, prema izračunima potrebno je 14,5 miliona da bi se taj prelaz završio i pustio u promet.

Rekao je da će vjerovatno biti donesena odluka o izdvajanju još nekih sredstava koja se tiču mosta na Svilaju i izgradnju koridora 5c.

Fiskalni savjet BiH čini ministri finansija, entitetski i u Vijeću ministara i dvojica entitetskih premijera, te pedsjedavajući Savjta ministara

Sjednici prisustvuju i guverner Centralne banke BiH i premijer Brčko Distrikta, ali nemaju pravo glasa.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da će izgradnja GP na mostu Bratoljub početi u ponedjeljak jer je odblokirano tri miliona maraka. (Nezavisne)