BANJALUKA – Nedavna inicijativa za pokretanje proizvodnje auto-dijelova i komponenti za kragujevački punto u Republici Srpskoj biće intezivirana krajem mjeseca, kada je najavljena posjeta potpredsjednika Vlade Srbije, Mlađana Dinkića, Banjaluci.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS kažu da bi auto-dijelove za punto u RS moglo da proizvodi čak sedam preduzeća, članova "Auto-klastera BiH".

Proizvodi s kojima bi se, primjera radi, moglo ući u kooperaciju sa Srbijom jesu odlivi za auto-industriju, savitljiva vratila za komandne table, elektrooprema, signalni uređaji i filteri za ulja. O ovim namjerama konkretnije će biti razmatrano prilikom dolaska potpredsjednika Vlade Srbije, Mlađana Dinkića, navode iz resornog ministarstva.

Sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori RS, Pero Ćorić, kaže da što prije treba povezati domaća preduzeća s proizvodnjom kragujevačkog punta, jer je to šansa za privredni napredak RS, posebno u uslovima ekonomske krize.

– Trenutno se osjeća izražen nedostatak posla u ovoj branši, a interes naših subjekata veliki je, što se vidi iz svakodnevnih kontakata s PKRS, koja traži mogućnost bilo kakvog povezivanja s proizvođačima automobila, koji bi za rezultat dobili iskorišćavanje kapaciteta – rekao je Ćorić.

Dinamičnim razvojem auto-industrije, domaća preduzeća nisu pratila ni konstruktivne ni tehnološke trendove, kaže on, međutim, tradicija u auto-industriji za izradu komponenti postoji, kao i proizvodni prostori i kadrovski potencijal koji se uz strateškog partnera ili poznatog kupca vrlo brzo mogu aktivirati.

Koorinator za prodaju automobila "Zastave" u BiH, Saša Čudić, takođe smatra da je ovo šansa koju RS ne smije propustiti.

– Uz malu pomoć države, veliki broj preduzeća koja su i prije rata radila za kragujevačku "Zastavu" može da odgovori zahtjevima punta. To je prilika da se ostvari i jedna šira saradnja sa "Fijatom" – rekao je Čudić.

Vujo Vukmirica, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, eventualnu saradnju vidi i kao mogućnost produbljivanja bilateralnih odnosa dvije zemlje, te smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, koji RS godinama ostvaruje sa Srbijom.

– To spada u domen i ranije prisutne saradnje s kragujevačkom "Zastavom", pa je za očekivanje da se to nastavi. RS raspolaže kapacitetima i kvalitetnom radnom snagom koja vrlo brzo može da se adaptira i za tu i druge vrste proizvodnje. Realnost je utoliko veća koliko je veći interes Kragujevca za razvoj te neposredne, sopstvene proizvodnje auto-dijelova i automobila koji će se proizvoditi. Ne treba zaboraviti da je "Zastava" svojevremeno proizvodila oko 200.000 automobila godišnje. Što se više bude razvijala proizvodnja, za očekivanje je da će se sve više firmi uključivati – mišljenja je Vukmirica.

Izvor Fokus