LONDON – Kina je već pretekla Sjedinjene Države kao najjača ekonomija svijeta po paritetu kupovne moći, a do 2050. će to učiniti i Indija, navodi se u izvještaju multinacionalne revizorsko-konsultantske kompanije PrajsvoterhausKupers (PwC) sa sjedištem u Londonu.

U izvještaju pod nazivom “Dugoročni izgledi: Kako će se globalna ekonomski poredak promjeniti do 2050. godine”, PwC je rangirao 32 zemlje na osnovu projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) mjerenog paritetom kupovne moći, prenosi Biznis insajder.

Makroekonomisti PwC-a su koristili paritet kupovne moći (PPP) kao mjeru ekonomske produktivnost i životnog standarda među zemljama.

Prvo mjesto na rang listi pripalo je Kini s procjenjenim BDP-om u 2050. godini (prema paritetu kupovne moći) od 58.500 milijardi dolara i petinom udjela u svjetskoj ekonomiji.

Na drugoj poziciji je Indija sa projektovanim BDP-om od 44.128 milijardi dolara, dok su SAD skliznule sa drugog na treće mjesto sa predviđenim BDP-om od 34.102 milijarde dolara.

Prema procjeni PwC-a, Indonezija će sa sadašnjeg osmog mjesta skočiti do 2050. godine na četvrtu poziciju, preskačući Japan, Njemačku, Rusiju i Brazil, sa procjenjenim BDP-om na 10.502 milijarde dolara.

Peta najjača ekonomija svijeta će, prema ovoj prognozi, postati Brazil sa BDP-om od 7.540 milijardi dolara, a Rusija će ostati na sadašnjem šestom mjestu sa BDP-om od 7.131 milijardi dolara.

Meksiko, kog nema među prvih 10 najjačih ekonomija u 2016, naći će se 2050. godine, kako to vide analitičari PwC-a, na sedmom mjestu sa BDP-om “teškim” 6.863 milijarde dolara, Japan će skliznuti sa sadašnje treće na osmu poziciju sa procjenjenim BDP-om od 6.779 milijardi dolara.

Pad se predviđa i za Njemačku sa petog na deveto mjesto do 2050, pri čemu se projektuje da će BDP najveće evropske ekonomije iznositi 6.138 milijardi dolara, a deseta na listi budućih ekonomskih vlada svijeta je Velika Britanija, čiji će BDP iznositi 5.369 milijardi dolara, prema prognozi PwC-a.

Privrede u usponu bi u naredne tri decenije trebalo da budu motor rasta svjetske ekonomije i do 2050. godine će činiti gotovo polovinu globalne privrede u odnosu na sadašnjih oko 35 odsto, predviđa se u Izvještaju.

Kako navode iz konsultantske firme PwC, Brazil, Kina, Indija, Indonezija, Meksiko, Rusija i Turska će u iduće 34 godine rasti u prosjeku 3,5 odsto godišnje, dok će razvijene ekonomije iz grupe G7 – Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, bilježiti prosječan rast od samo 1,6 odsto godišnje.

Zanimljivo je da se Francuska, koja sada zauzima 10. mjesto na rang listi najvećih svjetskih privreda, ne nalazi na listi vodećih deset ekonomija svijeta do 2050. (Agencije)