DOBOJ – Sedamdeset pet radnika preduzeća “Energoinvest Novi – TNNO” u Doboju stupilo je danas u generalni štrajk i zahtijevaju isplatu pet plata i uplate doprinosa za predhodnih deset mjeseci.

“Radnici su svjesni trenutne ekonomske situacije, ne samo kod nas već i u svijetu, ali ne shvataju postupke aktuelnog većinskog vlasnika preduzeća Drage Dolića i organa preduzeća, koji ne preduzimaju nikakve ekonomske i zakonske mjere u vezi svega toga”, izjavio je predsjednik sindikata ovog preduzeća Boro Stanojević.

Prema njegovim riječima, u preduzeću je krajem 2004. godine proveden stečaj, nakon kojeg je novom reorganizacijom i zalaganjem tadašnjeg rukovodećeg kadra, kao i zahvaljujući stručnom radu radnika, preduzeće je krenulo u proizvodnju dvije veoma tražene vrste sklopki i osvajanje međinarodnog sistema standarda ISO 9001:2000.

“Ta uzlazna tehničko-tehnološka linija u preduzeću je stala i otišla u sunovrat kupovinom većinskog dijela akcija u oktobru 2008. godine i preduzimanjem rukovođenja preduzećem od strane Drage Dolića”, rekao je dugogodišnji visokokvalifikovani radnik i predsjednik Štrajkaškog dobora Zdravko Stojanović.

On tvrdi da sindikat i radnici neće odustati od svojih zahtjeva sve do ispunjenja zahtjeva u vezi isplata plata i uplate doprinosa predviđenih Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu.

U vezi stanja u preduzeću i zahtjeva radnika Drago Dolić izdao je nalog radnicima obezbjeđenja da u krug preduzeća ne puštaju novinare, telefonom je rekao da on lično nema šta da govori o stanju u preduzeću, niti o zahtjevima sindikata.

Preduzeće “TNNO” do 1992. godine zapošljavalo je oko 250 radnika i u sistemu nekadašnjeg “Energoinvesta” bio uspješan proizvođač svih vrsta niskonaponskih prekidača, sklopki, rastavljača, kontaktora, bimetalnih releja, tipkala, signalnih sijalica i rednih stezaljki.

Izvor Agencije