BANJA LUKA – Radnici banjalučke Fabrike alatnih mašina (FAM) “Jelšingrad” odgodili su najavljivani štrajk do 15. maja kako bi omogućili otvaranje ponuda za kupovinu preduzeća ukoliko one pristignu na nedavno raspisani tender.

Iako su prolongirali odluku o štrajku, radnici su ostali pri zahtjevu za smjenom direktora preduzeća Tomislava Vujinovića.

Mirko Karalić, potpredsjednik Sindikata i predsjednik Štrajkačkog odbora FAM "Jalšingrad" istakao je da zahtijevaju smjenu direktora zbog "dvije godine neefikasnog rada" i činjenice da menadžment ovog preduzeća ne iznalazi opciju izlaska iz krize u koju su zapali.

"Recesija koja u našem preduzeću traje već 11 godina dodatno je pogoršana nakon izbijanja svjetske ekonomske krize. Preduzeće se trenutno nalazi u totalnom ćorsokaku. Tokom protekle dvije godine smo dobili 17,5 plata, a trenutno nam duguju čak sedam plata", rekao je Karalić.

U FAM "Jelšingrad" trenutno radi 210 radnika, a zaposleni potražuju više od šest miliona KM za neisplaćene plate. Ukupna dugovanja preduzeća nakon obavljene konverzije dijela dugovanja u akcije iznose 22 miliona KM.

Direktor Vujinović je odbacio optužbe za neefikasno poslovanje preduzeća pod njegovim vođstvom, navodeći da je već ponudio ostavku.

"Prije mog dolaska radnici uopšte nisu dobijali platu, nijedna mašina nije radila, a fabrika nije imala nijedan ugovoren posao", rekao je Vujinović i dodao da je u prvih godinu i po dana od njegovog dolaska na čelo preduzeća radnicima redovno isplaćeno 18 plata, te da je redovnu dinamiku isplate primanja zaustavila svjetska ekonomska kriza, koja je uzdrmala i mnogo uspješnija preduzeća od FAM "Jelšingrad".

Investiciono-razvojna banka RS raspisala je tender za prodaju 60,33 odsto državnog kapitala FAM "Jelšingrad". Uslovima tendera budući strateški partner je obavezan da tri godine nakon privatizacije zadrži osnovnu djelatnost preduzeća, da zaposli 450 radnika, te da ispoštuje pojedinačni kolektivni ugovor između FAM "Jelšingrad" i sindikalne organizacije iz oktobra 2007. godine.

Izvor Nezavisne