SAN FRANCISKO – Više od 200 zaposlenih u Fejsbuku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u kancelarije uprkos riziku od korona virusa.

Moderatori sadržaja Fejsbuka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Fejsbuk da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika, prenosi BBC.

Fejsbuk je saopštio da većina pisaca sadržaja pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

“Vjerujemo u otvoren interni dijalnog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni”, naveo je portparol kompanije.

Fejsbuk je u avgustu saopštio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021.

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje dece ili dezinformacje.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u kancelaije došao nakon što je propao Fejsbukov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u kancelarije.

“Potrebni smo Fejsbuku. Vrijeme je da to priznate i počnete da cijenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i bezbjednost zbog profita”, poručili su moderatori sadržaja u Fejsbuku.