BANJALUKA – Radnici banjalučkog “Metala” juče su, bijesni na odluku sudije Okružnog privrednog suda u Banjaluci Midhe Vukalića da im zabrani prisustvo ročištu za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja u tom preduzeću, pokušali na silu ući u zgradu suda.

Namjere tridesetak ogorčenih radnika "Metala", koje su predvodili čelnici Sindikata preduzeća i Saveza udruženja malih akcionara RS, spriječila je policija, koju je malobrojno obezbjeđenje Suda pozvalo kao pojačanje.

Da verbalne uvrede i naguravanje između radnika i policije ne prerastu u ozbiljniji incident spriječio je upad interventnog voda Sudske policije, koji su formiranjem manjeg kordona blokirali ulazak radnika u Privredni sud.

Zoran Janjić, predsjednik Sindikata "Metala", izrazio je ogorčenje odlukom sudije Vukalića i policijskom intervencijom, smatrajući da radnici i mali akcionari imaju zakonsko pravo da prisustvuju ročištu koje se tiče sudbine njihovih radnih mjesta i imovine firme.

"Ovo je kuća kriminala, a ne pravde! Kako je moguće da se javno ročište pretvori u tajno i zabrani ulazak radnicima, a dozvoli Petru Dušaniću, osuđeniku za privredni kriminal, koji traži stečaj našeg preduzeća", bjesnio je Janjić.

Stečaj "Metala" zatražila je "Kompanija Dušanić" iz Prnjavora, čiji je vlasnik kontroverzni biznismen Petar Dušanić svojevremeno bio direktor tog banjalučkog preduzeća, zbog, navode, potraživanja od oko 11 miliona KM.

Nebojša Jugović, predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS, koji je došao da podrži radnike "Metala", odluku predmetnog sudije ocijenio je skandaloznom, navodeći da je "apsurd da se ovo dešava na Međunarodni dan borbe protiv korupcije".

Sekretar Okružnog privrednog suda Dragan Kojić, u dopisu "Nezavisnim", naveo je da su ročištu prisustvovali svi koji su pozvani, dok radnici i Sindikat "Metala" nisu pozivani, jer ne predstavljaju stranku u postupku.

Biljana Bulatović, koja radi u "Metalu" 34 godine, kazala je da je propadanje te firme krenulo nakon njene privatizacije od strane Dušanića. Kriza je, ukazuje, kulminirala kada je Dušanić, nakon svrgavanja sa čela firme, kod banaka aktivirao "bjanko mjenice upisane na iznos od devet miliona KM" i blokirao žiro račune "Metala".

Goran Topić, radnik "Metala" i demobilisani borac VRS, kazao je da platu nije primio već četiri mjeseca, a da tri godine nema uplaćeno penzijsko i zdravstveno osiguranje.

"Četiri godine sam se u ratu borio za RS, a evo šta doživljavam. Pogledajte samo kako sam obuven", priča Topić pokazujući na svoje raspadnute čizme.

Dušanić nije želio da komentariše optužbe radnika i iznesene stavove na ročištu upućujući nas na svog pravnog zastupnika Zorana Bubića.

Bubić je izjavio da se predmetni sudija juče nije odredio o izvještaju finansijskog vještaka i privremenog stečajnog upravnika "Metala".

"Privremeni stečajni upravnik je predložio da se otvori stečaj, navodeći da su za to ispunjeni zakonski uslovi. Sudija je dao nalog da se izvještaj dopuni u roku od 15 dana nakon čega će se odrediti u vezi s tim", izjavio je Bubić.

Dušanić jedina "javnost" u sudnici

Brane Milošević, direktor "Metala", koji je prisustvovao ročištu, kazao je da mu nije jasno zbog čega sudija radnicima tog preduzeća nije dozvolio ulazak, a jeste Petru Dušaniću.

"Na pitanje našeg advokata zašto ročište nije otvoreno za javnost, sudija je rekao da u sudnici nema prostora. Ne znam kako ga je bilo za Dušanića, koji se u zapisniku sa ročišta vodi kao ‘javnost'", rekao je Milošević, koji se zajedno s radnicima bori protiv pokretanja stečaja "Metala".

Izvor Agencije