BANJALUKA – Oko 90 radnika banjalučke fabrike sokova “Fruktona” i 60 radnika Novinsko-izdavačkog preduzeća “Oslobođenje danas je protestima u blizini zgrade Vlade RS ukazalo na tešku materijalnu poziciju u kojoj su se našli.

Radnici "Oslobođenja" su tokom protesta na 15 minuta blokirali i najveću banjalučku Ulicu kralja Petra Karađorđevića i na taj način pokazali spremnost na radikalniji način borbe za svoja prava. Iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti su povodom toga najavili podnošenje prekršajne prijave protiv organizatora zbog neprijavljivanja protesta radnika "Oslobođenja".

Radnici "Oslobođenja" nakon toga su se uputili prema sjedištu banjalučkog "Delta Maxija", povezane firme njihovog većinskog vlasnika "Delta DMD-a", gdje su blokirali ulaz njenim radnicima.

Tatjana Savanović, zamjenik predsjednika Sindikata "Oslobođenja", rekla je da ih je rukovodstvo "Delta Maxija" upozorio da protestuju na pogrešnoj adresi, zaprijtivši da će pozvati policiju.

Ona je istakla da svi od radnika "Oslobođenja" uporno traže da budu smireni i strpljivi, iako za godinu dana nisu dobili 11 plata i pozvala budžetske korisnike da se solidarišu tako što će jednu svoju platu dati radnicima neke od firmi koje se zapale u velike probleme.

Vlada RS je odmah nakon protesta radnika "Oslobođenja" na posebnoj sjednici donijela odluku o uplati jednokratne pomoći sindikalnoj organizaciji tog preduzeća u iznosu od 85.000 KM.

Za razliku od radnika "Oslobođenja", zaposleni u "Frukotni" su se odlučili za mirne proteste i najavljuju da će svakoga dana nastaviti da se okupljaju ispred zgrade Vlade RS dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Predstavnici Sindikata "Fruktone" uputili su pismo premijeru RS i ministru poljoprivrede Miloradu Dodiku i Radivoju Bratiću u kojem su ukazali da u preduzeću nemaju s kim da pregovaraju, jer nemaju direktora, dok se većinski vlasnik Nedeljko Popović, koji živi u Austriji, ne odaziva na njihove pozive.

Radnici "Fruktone", koji su u štrajku od 21. maja, traže isplatu sedam plata i povezivanje staža za sve radnike još od 1999. godine

"Većinski vlasnik i menadžment firme se ne oglašavaju, tako da radnici nemaju drugog izbora nego da protestom izraze nezadovoljstvo, patnje i muke i da traže od aktuelne vlasti da se uključi u rješavanje naših problema", rekao je Ljubo Krečar, predsjednik Sindikata "Fruktone".

Banjalučka fabrika sokova obustavila je proizvodnju početkom maja nakon što je ostala bez licence za punjenje osvježavajućeg pića pepsi.

"Niko ne može reći da neko slučajno preko noći može ostati bez jednog svjetskog brenda. Čitava situacija u vezi s ‘Fruktonom’ je u dugoročnom periodu iskonstruisana", smatra Dara Miletić, koja već 33 godine radi u toj fabrici.

Vid Kopanja, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, istakao je da Upravni odbor tog preduzeća mora privoliti njenog vlasnika da se uključi u pregovore u koje bi se onda kao posrednici uključili i predstavnici Vlade RS.

Stečaj ili preseljenje "Fruktone"

Nenad Malinić, novoimenovani izvršni direktor "Fruktone", koji je opunomoćen da zastupa većinskog vlasnika, negira da Nedeljko Popović ne želi da razgovara o problemima u tom preduzeću.

"Razumijem tešku radničku poziciju, ali njim je svima još odranije jasno da postoje dvije opcije za izlazak iz trenutne situacije. To su odlazak u stečaj ili postizanje dogovora s Ilijom Sirovinom, većinskim vlasnikom ‘Vitaminke’ o preseljenju pogona ‘Fruktone'", rekao je Malinić.

On tvrdi da bi situacija bila povoljnija ukoliko bi im banjalučka firma "Brdo promet" isplatila dug koji prema "Fruktoni" iznosi 1,5 miliona, a "Vitaminci" 4,5 miliona KM.

Izvor Agencije