BANJALUKA – Radnici Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća “Oslobođenje”, njih 260, u svim poslovnicama širom RS stupili su u generalni štrajk, radi zaštite ekonomskih i socijalnih prava.

Predsjednik Sindikalne organizacije ovog preduzeća Predrag Šobat rekao je novinarima da su radnici “Oslobođenja” danas stupili u generalni štrajk, nakon štrajka upozorenja u kojem poslodavac nije odgovorio na zahtjeve radnika.

“Jutros smo stupili u generalni štrajk u svim poslovnicama `Oslobođenja` od Trebinja do Prijedora i Novog Grada i pokušaćemo da istrajemo u štrajku do ispunjenja naših zahtjeva, koji se odnose na isplatu 16 zaostalih plata, rješavanje statusa zaposlenih i povezivanje radnog staža”, istakao je Šobat.

On je ocijenio da je pokretanje stečaja u ovom preduzeću nepovoljno za radnike.

“Ako nam poslodavac ne pruži adekvatan odgovor na naše zahtjeve, ne isključujemo mogućnost da narednih nekoliko dana izađemo na ulice, radi ispunjenja naših zahtjeva”, istakao je Šobat.

Šobat je rekao da će Sindikalna organizacija “Oslobođenja” u toku dana proslijediti pismo generalnom direktoru preduzeća u Banjaluci Zdravku Goluboviću, u kojem će zahtijevati da u Banjaluku dođe neko od odgovornih ljudi iz beogradske kompanije “Delta” i ponudi odgovore i rješenja u ovom preduzeću.

Šobat je podsjetio na ranije tvrdnje poslodavca da je tražio strateškog partnera za kupovinu “Oslobođenja”, te da je pominjana Fabrika duvana Sarajevo, dodajući da su te tvrdnje diskutabilne.

Anka Vujanović, predstavnica Sindikalne organizacije Poslovnog centra “Oslobođenja” Prijedor, rekla je novinarima da u ovom preduzeću radi 33 godine i da se radnici nalaze u jako teškoj materijalnoj situaciji.

“Želimo da radimo, a ako to nije moguće da zatvore firmu i da idemo na Biro za zapošljavanje da imamo socijalno osiguranje”, rekla je Vujanovićeva.

Kompanija “Darta trgovina” iz Banjaluke u procesu privatizacije 2006. godine kupila je većinski paket akcija “Oslobođenja”, dok je “Dartu” 2008. godine kupila beogradska kompanija “Delta”. Nakon toga, kompanija “Delta” je otpustila sve zaposlene radnike u “Darti”, osim direktora, tvrdeći da je vlasnik “Oslobođenja” kompanija “Darta” koja više ne postoji, a ne “Delta”.

Kompanija “Delta” je polovinom ove godine donijela odluku da proda “Dartu”, a samim tim i “Oslobođenje” i od tada su u pregovorima sa Fabrikom duvana Sarajevo.

Izvor Agencije