BEOGRAD  – Menadžment “Fijatove” fabrike u Kragujevcu, započeo je razgovore sa 2.000 zaposlenih, kojima je ponuđeno da, zbog obustave proizvodnje, u naredne dvije godine rade u nekom od pogona Stelantisove” grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili NJemačkoj.
Iz Samostalnog sindikata kažu za RTS da je druga opcija otpuštanje.

U ovom sindikadu traže da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, ponudi opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer “Fijat” izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

“Da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog zakona prisiljavanjem radnika da `dobrovoljno` prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi”, navode u Sindikatu.

Samostalni sindikat traži i da se radnicima, koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dvije opcije, ponude stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

Sindikat poziva radnike da prije izjašnjavanja zatraže od “Fijata” formalnu ponudu, jer papir koji su dobili to nije.

“Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca”, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata “FCA Srbija”.

Početkom februara tridesetak radnika je otišlo u fabriku u Slovačkoj.

“Fijat” je dio multinacionalne kompanije “Stelantis”.