BANJALUKA – Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS pokrenulo je inicijativu za izmjenu Odluke o kontroli tečnih naftnih derivata, jer je kvalitet proizvoda Rafinerije nafte Brod dostigao mnogo bolji kvalitet nego što to zahtijeva sadašnja odluka, izjavio je savjetnik ministra industrije, energetike i rudarstva Slobodan Rajlić.

“Nakon što je obnovljena proizvodnja u Rafinerija nafte Brod, te rekonstruisana stara linija i dio nove linije prerade, proizvodi brodske Rafinerije dostigli su mnogo bolji kvalitet nego što to zahtijeva sadašnja Odluka o kontroli kvaliteta”, rekao je Rajlić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je s ciljem prilagođavanja evropskim standardima, kao i zaštite domaćeg proizvođača, ali i svih potrošača u BiH pokrenulo inicijativu za izmjenu Odluke o kontroli tečnih naftnih derivata, kojom bi se dozvoljena granica sumpora smanjila na nivo od 50 ppm.

“Ulaganja, koja su predviđena u ovoj i narednoj godini, povećaće kapacitet Rafinerije na 4,2 miliona tona prerade sirove nafte, uz obezbjeđenje ekoloških standarda za proizvodnju i preradu, ali će u isto vrijeme, smanjiti spoljnotrgovinski deficit BiH”, naglasio je Rajlić.

On je naveo da je u prva četiri mjeseca 2009. godine ostvaren izvoz od 21,9 miliona KM, što je za 300 odsto više, u odnosu na isti period prošle godine, koji je iznosio 5,5 miliona KM.

Posmatrano na nivou BiH, pojasnio je Rajlić, u prva četiri mjeseca 2009. godine uvezeno je oko 252.700 tona naftnih derivata u vrijednosti od 194,3 miliona KM, dok je uvoz u prva četiri mjeseca 2008. godine iznosio 392.300 tona u vrijednosti 495,4 miliona KM.

“Rad Rafinerije smanjio je količinski uvoz naftnih derivata u BiH za 35,59 odsto u prva četiri mjeseca 2009. godine u odnosu na isti period 2008. godine, dok je vrijednosno taj uvoz smanjen za 60,77 odsto”, istakao je Rajlić.

Pozitivni efekti rada i povećanja proizvodnje daju svoj doprinos i zapošljavanjem radnika, kojih je sada u Rafineriji 1.591 ili za 187 više, nego na početku pokretanja proizvodnje.

Izvor Agencije