BROD – Rafinerija nafte u Brodu preradila je 870.000 tona sirove nafte od novembra prošle godine, kada je pokrenuta proizvodnja, izjavio je generalni direktor Rafinerije Aleksandar Litvinjenko.

Litvinjenko je precizirao da je najviše proizvedeno motornog benzina i dizela, oko 730.000 tona, a ostatak proizvoda odnosi se na hidrokreking koji se koristi u proizvodnji raznih ulja u Rafineriji ulja u Modriči.

Prema riječima direktora Rafinerije, prerada sirove nafe trenutno se odvija na remontovanoj tzv. staroj liniji kapaciteta 1,2 miliona prerađene nafte.

“U početku se radilo smanjenim kapacitetom do 2.000 tona dnevno, da bi već u aprilu ove godine nivo prerađene nafte na ovim postrojenjima dostigao planiranu dnevnu proizvodnju od 3.600 tona naftnih derivata”, istakao je Litvinjenko.

On je naveo da je gorivo proizvedeno u brodskoj Rafineriji u skladu sa evropskim standardima i da je kvalitetnije od naftnih derivata koji se u BiH uvoze iz rafinerija u okruženju.

Litvinjenko je dodao da distributeri iz Federacije BiH imaju animozitet prema brodskom gorivu pa ga još ne kupuju u dovoljnim količinama.

On je istakao da je ova rafinerija sposobna da naftnim derivatima u potpunosti zadovolji potrebe tržišta BiH.

Litvinjenko je naglasio da je u toku remont nove linije u rafineriji kapaciteta tri miliona tona prerađene nafte godišnje.

Prema njegovim riječima, nova linija će za preradu biti u potpunosti osposobljena naredne godine, kada će ukupna godišnja proizvodnja iznositi 4,2 miliona tona prerađene nafte.

On je dodao da je remont na pojedinim sekcijama nove linije već urađen i one su stavljene u funkciju.

Litvinjenko je rekao da se osposobljavanje nove linije obavlja iz kredita, ali i sopstvenim sredstvima, koja je Rafinerija ostvarila radeći u proteklom periodu.

“Od pokretanja proizvodnje Rafinerija je ostvarila značajan dohodak iz koga se izmiruju plate radnicima, te obaveze prema državi”, naglasio je Litvinjenko i dodao da je nešto sredstava ostalo i mogu se upotrijebiti za osposobljavanje kapaciteta u Rafineriji.

Rafinerija nafte u Brodu trenutno zapošljava 1 648 radnika, što je u odnosu na broj zaposlenih kada je rafinerija privatizovana više za skoro 300 novih radnika.

Novoprimljeni radnici uglavnom su angažovani na poslovima nove linije. Prosječna plata iznosi oko 750 KM, a zapopslenima se isplaćuju i obaveza za prevoz i druge naknade.

U krugu Rafinerije nalazi se i restoran gdje je za zaposlene obezbijeđen topli obrok.

Izvor Agencije