BANJALUKA – Visoka nezaposlenost kod nas, na koju je upozorila i Evropska komisija, jedan je od ključnih razloga neizlaska iz krize, jer pad nezaposlenosti ukazuje na dva uzroka. Jedan je siva ekonomija, a drugi da narod umire od gladi. Ovdje narod ne umire od gladi, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić.

– Osjetno je da je posla sve manje i da privrednici zbog toga dolaze u velike probleme. Jasno je da nas u sljedećem periodu čekaju mnogo veći problemi, ako se ne pokrenu dodatne aktivnosti na pokretanju nove proizvodnje i zapošljavanja ljudi – rekao je Milić.

*Kako poslodavci mogu poboljšati poslovno okruženje Republike Srpske?

MILIĆ: Moramo na najmanju moguću mjeru svesti rad na crno. Tek tada možemo da pričamo o unapređenju. Ako znamo da je građevinski sektor, posebno stanogradnja, grana koja prva osjeti krizu, ali je isto tako motor koji vuče iz krize, onda vidimo koji su to mogući pravci izlaska iz krize. Građevinski sektor, što direktno, što indirektno, jako veliki broj grana vuče uz sebe. Dakle, jedan od načina svakako je unapređenje ovog sektora. Veliki dio grana privrede Srpske još nije počeo da izlazi iz krize, a sa druge strane imamo neuređeno tržište, uvozi se mnogo nekvalitenija roba od naše, i to po nižim cijenama, zbog čega naša privreda trpi.

*Nezaposlenost je veliki problem privrede Srpske, na koji je upozorila i Evropska komisija. Kako omogućiti veće zapošljavanje?

MILIĆ: Visoka nezaposlenost kod nas, na koju je upozorila Evropska komisija, je jedan od ključnih razloga neizlaska iz krize, jer pad nezaposlenosti ukazuje na dva uzroka. Jedan je siva ekonomija, a drugi da narod umire od gladi. Ovdje narod ne umire od gladi. Osjetno je da je posla sve manje i da privrednici zbog toga dolaze u velike probleme. Jasno je da nas u sljedećem periodu čekaju mnogo veći problemi, ako se ne pokrenu dodatne aktivnosti na pokretanju nove proizvodnje i zapošljavanju ljudi. U protivnom doći ćemo u situaciju koja je vrlo opasna.

*Prema podacima Agencije za bankarstvo Republike Srpske preduzeća sve više kasne u vraćanju kredita. Kako to promijeniti?

MILIĆ: Privreda kasni sa vraćanjem kredita zbog toga što imaju neredovne prilive. Imamo situaciju da ako neki poslodavac nije uplatio poreze i doprinose, Poreska uprava će ugasiti tu firmu, bez obzira na to što taj poslodavac ima nenaplaćene prihode od nekog drugog.

*Proizvođači se sve više žale na nemogućnost naplate isporučene robe, na šta čekaju i po nekoliko mjeseci. Šta je uzrok tome?

MILIĆ: Tržište se suočava sa nedostatkom novca da bi se pokrili svi troškovi. Ovi problemi vuku se već godinama unazad, zaduživanjima i pretvaranjima dugova. Kašnjenja nisu toliki problem, koliko je problem pitanje da li će se dugovanja uopšte platiti. Kod nas se niko ne bavi time, već se traži način da se nametnu novi tereti preduzećima.

*Koji su najveći problemi sa kojima se susreću poslodavci u Republici Srpskoj?

MILIĆ: Glavni problem je nelojalna konkurencija, odnosno sivo tržište. To prouzrokuje i nedostatak poslovnih aktivnosti, a onda i nedostatak novca. U proteklom periodu bankarski sektor plasirao je sredstva, u najvećoj mjeri putem potrošačkih kredita, građanstvu i na taj način indirektno gušio privredu. Upravo zbog toga dogodio se odliv novca koji je bio neophodan privredi.

*Koliko su poslodavci koristili krizu kao izgovor za otpuštanje radnika?

MILIĆ: Postojali su pojedinačni slučajevi, ali na osnovu njih se ne može graditi slika stanja u zemlji. Svaki pojedinačni slučaj treba da se imenom i prezimenom iznese i neka se to pitanje rješava u skladu sa zakonom.

Izvor Glas Srpske