BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković potvrdio je da je raskinut Ugovor o prodaji akcija državnog kapitala u Robnoj kući “Boska” između Vlade RS i konzorcijuma “Zekstra-Delta”.

Gluhaković je najavio da će Ministarstvo, u skladu sa zahtjevima sindikata “Boske”, pripremiti informaciju za Vladu RS kako i na koji način riješiti status 237 radnika.

“U ponedjeljak će biti održana sjednica Vlade RS na kojoj ćemo na dnevnom redu imati i ovu informaciju”, rekao je Gluhaković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da bi stečaj bio najjednostavnije rješenje, ali da je on najpogubniji za radnike, zbog čega se do zadnjeg trenutka čekalo da se realizuje ugovor sa “Zekstra-Deltom”.

Gluhaković je podsjetio da je konzorcijum”Zekstra-Delta” 22. januara uputio Ministarstvu trgovine i turizma zahtjev za prolongiranje roka uplate kupoprodajne cijene, što je bilo u skladu sa ugovorom koji je omogućavao odgađanje na rok od 60 dana.

Prema riječima Gluhakovića, taj rok je istekao 26. marta i Vlada RS je poslije toga pokušala da udovolji zahtjevu konzorcijuma i razgovara sa vlasnicima poslovnih prostora u “Boski”, iako nije imala obavezu da rješava imovinsko-pravne odnose.

“Prije 15 dana smo to i pokušali da učinimo i vidimo šta, kao posrednici, možemo da uradimo. Međutim, predstavnik konzorcijuma nije došao, iako su se odazvali svi vlasnici”, napomenuo je Gluhaković.

Podsjetivši da je ugovor sa konzorcijumom “Zekstra-Delta” potpisan 3. oktobra 2008. godine i da neuspješno završena tri tendera za prodaju “Boske”, Gluhaković je rekao da su sada stvari vraćene na početak.

Izvor Agencije