BANJALUKA – Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ima kumulativni rast fizičkog obima proizvodnje od 17 odsto, ali da on nije isključivo vezan za Rafineriju nafte u Brodu, nego i za druge grane privređivanja.

On je nakon sjednice Skupštine Privredne komore RS rekao da je u RS zabilježen rast u hemijskoj industriji, u saobraćaju, u proizvodnji električne energije, kao i da je registrovan pad u metalnoj industriji od 40 odsto, a u drvoprerađivačkoj industriji taj pad iznosi 50 odsto.

“Banke su rigorozno postavile uslove kreditiranja, smanjile plasmane i limitirale ih na milion evra, i to dovodi privrednike da nemaju dovoljno likvidnih sredstava, a Vlada u ovom trenutku razmišlja kako povećati likvidnost privrede, i u narednom periodu će biti sagledano da li je to način prestrukturisanja depozita banaka ili neki drugi način“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, javni prihodi u RS su stabilni, manji su nego što su planirani i zato će se ići u rebalans budžeta, što će omogućiti da se vrate sredstva povučena sa posebnih namjena.

Dodik je rekao da se sredstva posebnih namjena koriste zato što se dinamički ne može stići sa punjenjem budžeta.

“Očekujemo da se mogu desiti problemi ukoliko ne dođe do realizacije stend-baj aranžmana. RS ima mogućnost i realizovaće svoje obaveze iz stend-baj aranžmana, ali postoji bojazan da Federacija BiH neće moći realizovati obaveze koje je preuzela i to bi moglo ugroziti ovaj aranžman, a do realizacije stend-baj aranžmana Srpska ima svoje resurse za obezbjeđenje potpunog finansiranja“, konstatovao je Dodik.

Prema njegovim riječima, penzioneri nemaju nikakvih razloga da strahuju za isplate penzija.

U Informaciji o privrednim kretanjima u RS za period januar – april 2009. navodi se da je ukupan broj zaposlenih u industriji smanjen za prva četiri mjeseca za 3,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je najveće smanjenje broja zaposlenih od 24,23 odsto registrovano u oblasti vađenja ruda metala.

Mjesečna inflacija u RS mjerena indeksom potrošačkih cijena u aprilu je bila negativna i iznosila je 1,5 odsto, dok je godišnja inflacija u aprilu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bila minus 0,4 odsto.

Aktivna ponuda radne snage u RS u aprilu je bila 138 061 lice, što je za 481 više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je broj novozaposlenih u RS u aprilu iznosio 2 264 lica, što je za 13,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Za period januar-april broj novozaposlenih u RS bio je 7 771, što je za 16,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Za četiri mjeseca ove godine na evidenciju Zavoda za zapošljavanje prijavljeno je 22 233 lica, što je za 2,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene RS za prva četiri mjeseca ove godine iznosio 1,6 milijardi KM i smanjen je za 13,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pokrivenost uvoza izvozom tokom prva četiri ovogodišnja mjeseca iznosila je 47,3 odsto.

U toku prva četiri mjeseca naplaćeno je 632,79 miliona KM javnih prihoda, što je za 11 odsto više u odnosu na isti period prošle godine

Izvor Agencije