PEKING – Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, jer je nastavak solidne globalne potražnje djelimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva kovid-19 u zemlji.

Druga najveća svjetska ekonomija ostvarila je impresivan oporavak od pandemije, ali postoje znaci da oporavak gubi snagu. Problemi, uključujući pad fabričke aktivnosti, uporno mlaka potrošnja i usporavanje sektora nekretnina, umanjuju kineske ekonomske izglede, prenosi Rojters.

Izvoz Kine je skočio u septembru 28,1 posto u odnosu na godinu ranije, poslije rasta od 25,6 procenata međugodišnje u avgustu.

“Procjenjujemo da će se racionalizacija potrošnje struje, započeta sredinom septembra, tek odraziti na izvoz”, izjavio je Ting Lu, glavni ekonomista u banci Nomura.

Prema predviđanjima te banke, međugodišnji rast izvoza u oktobru će prvo umjereno usporiti, a zatim znatno smanjiti u novembru i decembru na oko 10 posto.

Nedavni podaci ukazuju na usporavanje proizvodnih aktivnosti u Kini, pri čemu je indeks menadžera nabavke (PMI) u septembru osjetno pao zbog problema koje trpe industrijske kompanije usljed povećanja troškova i restrikcija električne energije.

Septembarski uvoz Kine je porastao za 17,6 posto na godišnjem nivou, posustajući u odnosu na avgust kada je bilježio stopu rasta od 33,1 odsto.

“S obzirom na veliko povećanje uvoznih cijena, obim uvoza je opao u odnosu na godinu dana ranije, jer je znatno usporila potražnja u kineskoj privredi”, objašnjava Luis Kuijs, šef sektora za ekonomiju Azije u Oksford Ekonomiksu.

S druge strane, kineska potražnja za energijom rapidno raste. Uvoz uglja je skočio u septembru po najvišoj stopi u ovoj godini, jer su elektrane nastojale da obezbijede gorivo kako bi povećale proizvodnju struje, ublažile restrikcije i popunile zalihe uoči zimske grijne sezone. Uvoz prirodnog gasa u septembru, takođe je skočio na najviši nivo od januara.

Kina je u septembru ostvarila trgovinski suficit od 66,76 milijardi dolara naspram viška od 58,34 milijardi dolara u avgustu. Suficit u robnoj razmjeni sa Sjedinjenim Državama je porastao na 42 milijarde dolara sa avgustovskog nivoa od 37,68 milijardi, prema računici Rojtersa izvedenoj na osnovu carinskih podataka. (Tanjug)