BANJALUKA – Cijene proizvoda i robe od željeza i čelika u Republici Srpskoj porasle su čak i za 60 odsto, a u kompanijama koje se bave prodajom ovih metala predviđaju da bi moglo doći i do novih poskupljenja.

Kako ističu sagovornici, na višu cijenu uticala je pandemija virusa korona, zbog koje je poskupio prevoz ove vrste robe iz Azije, a Evropska unija je uvela kvote za uvoz ovih metala. Navode da jedan od razlog za skok cijena ovih materijala leži u odnosima velikih svjetskih sila, prije svega SAD i Kine.

Sagovornik iz Banjaluke “Nezavisnim” se požalio da su ga skoro pri kupovini željeznih cijevi neprijatno iznenadile visoke cijene ovog materijala, koje su prije nekoliko mjeseci, prema njegovim riječima, bile znatno niže.

“Za cijev od šest metara i širine dva puta dva centimetra, koja je ranije koštala oko osam KM, platio sam čak 16,70 KM”, rekao je ovaj Banjalučanin.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, kazao je da će ovako drastično povećanje cijena čelika i željeza staviti u veoma težak položaj prije svega firme koje se bave proizvodnjom čeličnih konstrukcija, kao i građevinske kompanije koje koriste armaturno željezo.

“Ove kompanije će sigurno postati nekonkurentne, teže će nalaziti poslove, a posebno će biti u problemima ako su već ranije potpisale ugovore, koje će kasnije teško aneksirati, sa novim, znatno povećanim cijenama”, rekao je Ćorić.

Dodao je da je razloge zašto su cijene ovih metala znatno povećane teško komentarisati, ali da su tome doprinijeli odnosi SAD i Kine, te Evropska unija, koja je uvela odgovarajuće kvote za uvoz čelika.

“Kada gledamo naglo povećanje cijena ovih metala, u uslovima u kojima trenutno privreda RS posluje, donijeće sigurno velike probleme”, naveo je Ćorić.

Kada je riječ o građevini, kako je istakao Ćorić, željezo i čelik su roba koja ulazi u “domaći konzum”, te će taj sektor možda lakše prebroditi situaciju kroz korekciju nekih cijena.

“Oni koji su izvozno orijentisani moraće rast cijena ovih metala kompenzovati kroz povećanu cijenu, a to će morati prihvatiti i strani partneri, jer je u pitanju berzanska roba”, kazao je Ćorić.

Smatra da će ove firme morati makar dijelom kompenzovati iz vlastite akumulacije nauštrb likvidnosti.

“Teško je predvidjeti da li će ove cijene i dalje rasti, jer treba znati šta je glavni uzrok rasta cijena. Ono što je vidljivo su globalni procesi, na koje mi ne možemo uticati, kako će se ti, nazovimo ih ekonomski ratovi završavati, to ne znamo. Sa druge strane, ako bi se prognoze da će cijene i dalje rasti obistinile, to bi stvarno bio veliki problem, koji bi sigurno uticao na smanjenje privredne aktivnosti, jer se radi o strateškim materijalima važnim za veliki broj privrednih grana”, zaključio je Ćorić.

U kompanijama koje se bave proizvodnjom željeza i čelika u Srpskoj su potvrdili da je došlo do naglog rasta cijena ova dva materijala, koja su izuzetno značajna u građevini, te da očekuju i dodatna poskupljenja.

Milenko Vuković, komercijalni direktor kompanije “Milco” iz Banjaluke, koja se bavi prodajom asortimana od željeza i čelika, rekao je za “Nezavisne” da je željezo poskupjelo najmanje od 50 do 60 odsto.

“Cijena željeza formira se na svjetskom nivou, tako da je ovo poskupljenje rezultat formiranja cijena u svijetu. Ovo je globalna sirovina, a poskupljenje je rezultat globalnog odnosa Kine, SAD i Evropske unije”, naveo je Vuković.

Dodao je da je Azija najveći proizvođač čelika na svijetu te da se iz Azije ovaj materijal izvozi i u Evropu, koja pored velikih potreba, ima slabiju proizvodnju željeza i čelika.

“Na svjetskom nivou čelika ima oko 1.800 miliona tona, od čega se 1.000 miliona tona proizvodi u Aziji, odnosno u Kini i Japanu”, rekao je Vuković.

Kako je objasnio, jedan od razloga poskupljenja je i pandemija virusa korona, jer je u ovom periodu poskupio transport željeza iz Azije.

“Takođe, u vrijeme pandemije virusa korona uvode se i kontingenti i carine na kinesku robu”, kazao je Vuković.

Istakao je da su, u prvih šest mjeseci prošle godine, cijene željeza imale trend pada te da se sada situacija potpuno okrenula.

Iz firme “Komerc mali” iz Prnjavora, koja se takođe bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda od željeza, potvrdili su da je došlo do povećanja cijene željeza za oko 40 odsto te da predviđaju još veće poskupljenje.

“Došlo je do povećanja cijena željeza na svjetskom nivou i to je osnovni razlog poskupljenja i kod nas. Biće ozbiljnih problema, jer će repromaterijal u narednom periodu dodatno poskupjeti, tako da su zahtjevi za obrtnim kapitalom za isti nivo posla sada 40 odsto veći”, pojasnili su iz ove kompanije. (Nezavisne)