SARAJEVO – Poslodavci iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske naglasili su da nisu zadovoljni reakcijom vlada na globalnu krizu, koja je znatno pogodila zemlje regiona.

Predsjednici udruženja poslodavaca Jadranske regije na sastanku u Sarajevu istakli su da samo novim tržištima i projektima možemo izaći iz krize, te da država mora imati razumijevanja i mora pomoći privredi da prođe kroz krizu.

"Poslodavci su uvek optimisti. Najvažnije je boriti se, a samo složno možemo proći kroz krizu. Prvo je bila finansijska kriza koja je prerasla u ekonomsku i sada u socijalnu. Prevazići je možemo samo upornim radom. Moramo da se borimo da preduzeća ne prestaju s radom. Ali u tome ulogu ima i država, koja mora da bude stabilna makroekonomski i u svim pogledima kako bi i privreda bila manje ugrožena", rekao je Stevan Avramović, predsjednik Unije poslodavaca Srbije.

Govoreći o saradnji između poslodavaca Avramović je napomenuo da su poslodavcima u BiH ponudili da preko partnera iz Srbije izađu na rusko i druga tržišta koja imaju 250 miliona potrošača. On je kazao i da međusobne investicije mogu biti mnogo obimnije navodeći da je Srbija u BiH uložila 770 miliona, a BiH u Srbiju 30 miliona eura.

Nihad Imamović, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, je istakao da poslodavci regije nisu predstavnici politike, te upravo zato lakše sarađuju i traže najbolja rješenja za prevazilaženje teške ekonomske situacije.

"Nedostaje nam podrška predstavnika vlasti u realizaciji neophodnih reformi koje opterećuju i koče razvoj privrede", ističe Imamović.

Mile Boškov, predsjednik Konfederacije poslodavaca Makedonije, pozvao je poslodavce da iskoriste sve alate kako bi zadržali radnike i da pažnju usmjere na unapređenje sposobnosti radnika kroz dodatne obuke.

"Time bi se, uz jačanje saradnje između vlada i poslodavaca u prevazilaženju aktuelne krize, postigao veći stepen rasta preduzeća, njihove produktivnosti i konkurentnosti proizvoda", rekao je Boškov i dodao da treba raditi na tome da se iskoriste fondovi iz inostranstva.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak naglasio je da je svima u interesu da kriza napravi što manje štete i posebno podvukao da je svima u interesu da se unaprijedi Sporazum o zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi (CEFTA). Imamović je istakao da odlukom bh. parlamenta o uvođenju carina na uvoz iz zemalja iz okruženja BiH pokazuje da je neozbiljna i da su poslodavci iz regiona jedinstveni da se ne mogu donositi takve parcijalne odluke.

"Trebalo je donijeti više drugih mjera prije ove odluke predviđene Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje BiH. Jesmo za zaštitu domaće proizvodnje, ali ne na način kojim će se kršiti sporazum s EU i Sporazum o CEFTA", kazao je Imamović.

Avramović je dodao da u svijetu postoje vancarinske zaštite kojim se regulišu problemi zbog kojih je BiH posegla za Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje.

Unija poslodavaca Srbije domaćin je sljedećeg sastanka poslodavaca Jadranske regije, koji će biti održan u drugoj polovini septembra ove godine.

Izvor Nezavisne novine