FRANKFURT – Evropska centralna banka (ECB) odobrila je rekordan obim kredita bankama u zoni evra, pogođenim finansijskom krizom, obezbjedivši 442 milijarde evra (612,8 milijardi dolara) na prvoj aukciji jednogodišnjih kredita, što predstavlja do sada najveću injekciju likvidnosti u monetarnom bloku koji obuhvata 16 zemalja – članica Evropske unije.

Navedeni nivo jednogodišnjih kredita obuhvata oko 70 odsto likvidnosti ECB i pet procenata bruto domaćeg proizvoda zemalja zone evra.

Analitičari ukazuju da bi ova ogromna finansijska injenkcija usmjerena prema bankarskom sektoru zone evra trebalo da podstakne labavljenje kamata na regionalnom tržištu novca.

ECB do sada nije primjenjivala nekonvencionalne mjere monetarne politike u cilju podsticanja privrede u zoni evra, opredjeljujući se za direktne pozajmice bankama i drugim finansijskim organizacijama.

ECB, za razliku od centralnih banaka SAD i Britanije, ne može kupovati vladine obveznice članica EU, jer bi to uticalo na deficite u pojedinačnim zemljama i stoga bilo u suprotnosti sa bančinom obavezom da se stara o budžetskoj stabilnosti svojih članica, ukazuju finansijski stručnjaci.

Izvor Agencije