BANJALUKA – Promet na Banjalučkoj berzi u januaru je iznosio oko 2,2 miliona maraka, što je najmanji mjesečni promet u posljednjih nekoliko godina.

– Pad vrijednosti prometa može se objasniti manjim brojem radnih dana u januaru, ali i pored toga, prosječan dnevni promet u januaru iznosio je svega 150.000 maraka – kaže pomoćnik direktora Banjalučke berze, Darko Lakić.

Prema njegovim riječima, u januaru nije bilo prijavljivanja preuzimanja, blok poslova i javnih emisija, tako da promet u januaru čini promet akcijama u vrijednosti 1,7 miliona maraka, te promet obveznicama u ukupnom iznosu oko 500.000 maraka. Od akcija se najviše trgovalo akcijama Telekoma Srpske, u vrijednosti pola miliona maraka, te akcijama emitenta “Destilacija” a.d. Teslić u vrijednosti oko 420.000 maraka.

Kada su u pitanju obveznice, najviše se trgovalo obveznicama RS emitovanim po osnovu ratne štete u ukupnoj vrijednosti 360.000 maraka, dok se obveznicama RS emitovanim po osnovu stare devizne štednje trgovalo u vrijednosti oko 100.000 maraka. Obveznice MKD Sinregijaplus imale su promet vrijedan 27.000 maraka. Indeks BIRS u januaru je izgubio na vrijednosti tri odsto, dok je indeks FIRS izgubio na vrijednosti deset odsto.

Situacija na Sarajevskoj berzi u januaru je bila bolja nego na Banjalučkoj, pa je tamo ostavren promet od osam i po miliona maraka. Najveći promet na kotaciji kompanija ostvaren je akcijama “Bosnalijeka”, u iznosu 802.114,90 maraka, uz mjesečni pad kursa 0,31 odsto. Indeks BIFX zabilježio je pad vrijednosti 2,44 odsto, dok je SASX-30 pao za 0,94 odsto. Vrijednost SASX-10 zabilježila je rast 1,44 odsto.

Izvor Fokus