PRIJEDOR – Dva putnička vagona koja su remontovana u Sekciji održavanja šinskih vozila (OŠV) Banjaluka danas su uspješno prošla testnu vožnju i postigla brzinu od 120 km na čas.

U pozitivan rezultat remonta su se uvjerili i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, koji su se juče zajedno sa nadležnima u "Željeznicama RS" provozali u remontovanim kolima na relaciji Banjaluka – Prijedor – Banjaluka i izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatom.

Veljko Vuković, tehnički direktor "Željeznica RS", izjavio je da su, pored klasičnog generalnog remonta, ova kola dopunjena i modernizovana sa novim tronaponskim biračem, kao i još nekim uređajima, te precizirao da su ona sada spremna za međunarodni saobraćaj.

On je istakao da je ovo dokaz da OŠV Banjaluka raspolaže kapacitetima koji mogu udovoljiti ovakvim zahtjevima, te naglasio da su ovo deveta kola koja izlaze iz ove radionice.

Vuković je kazao da će zahtijevati proširenje ove radionice, jer su potrebe "Željeznica RS" za ovakvim kolima sve veće.

"Naredne godine ćemo primiti jedan broj kadrova u ovoj sekciji. Ova su kola 80 odsto nova u odnosu na fabrička i njihov vijek eksploatacije je 20 godina", kazao je Vuković, naglašavajući da su ova kola apsolutno spremna za međunarodni saobraćaj.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović je kazao da je cijena radova oko 300.000 po vagonu, te precizirao da je to duplo jeftiniji iznos nego da je remont rađen u nekoj drugoj radionici.

"Učinjene su velike uštede i bez obzira na krizu i recesiju u ovaj posao se mora ulagati. Posebno me raduje što bez obzira na privredne negativnosti željeznicama raste promet", kazao je Čubrilović.

Kada je riječ o konkurentnosti "Željeznica RS" na međunarodnom planu, Čubrilović je kazao da one trenutno ipak nisu spremne da u potpunosti prate konkurenciju, ali da ipak ima segmenata, kao što su ovakvi vagoni, koji mogu da prave konkurenciju.

"Moramo se prije svega fokusirati na željezničku infrastrukturu da bismo bili konkurentni", kazao je ministar Čubrilović.

Izvor Agencije