BANJALUKA – Za ovu godinu Vlada Republike Srpske odobrila je reprogram poreskih obaveza za 11 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, koja zapošljavaju 2.702 radnika, u ukupnom iznosu od 35.781.142 marke.

Prema riječima Aleksandre Vukašinović, portparola Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, u prošloj godini reprogram poreskih obaveza odobren je za 16 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, izuzev proizvodnje energenata, u ukupnom iznosu od 33.426.139 maraka.

– Ova preduzeća zapošljavaju ukupno 3.457 radnika. U prošloj godini reprogram je odobren i za tri preduzeća iz oblasti proizvodnje energenata, odnosno naftne industrije, u ukupnom iznosu od 145.099.190 maraka, a ta preduzeća zapošljavaju 2.559 radnika. Ukupan iznos reprogramiranih obaveza za prošlu godinu je 178.525.329 maraka – napominje Vukašinovićeva, ističući da je ovaj reprogram dio mjera Vlade RS za suzbijanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS.

Trebinjskom "Novoteksu", koji zapošljava 825 radnika, odobren je reprogram poreskih obaveza u iznosu od gotovo 19 miliona maraka. Finansijski direktor ovog preduzeća, Dušan Koljivrat, rekao je da se ove obaveze odnose na 2007. godinu, a da su od Vlade Srpske zahtijevali i reprogram za 2008. godinu.

– Ovakav vid pomoći uveliko nam je olakšao poslovanje u vrijeme ekonomske krize. Uz podsticaje resornog ministarstva od po 50 maraka po radniku, preduzeće ima priliku da koliko-toliko stabilno posluje. Uspjeli smo da od novembra redovno isplaćujemo plate, a trenutno ugovaramo i nove poslove – istakao je Koljivrat.

On je napomenuo da je "Novoteks" konkurisao i za sredstva namijenjena stimulaciji izvoza, od oko 500.000 maraka.

Među preduzećima kojima je odobren reprogram poreskih obaveza jeste i Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika. U ovoj fabrici ističu da je dug prema Poreskoj upravi naslijeđen iz perioda prije privatizacije iznosio 12.185.484 maraka i on je ranije reprogramiran.

U vrijeme reprograma plaćeno je 8,3 miliona. Dio duga prema Poreskoj upravi stvoren je poslije privatizacije, kada fabrika nije radila od 2001. godine do avgusta 2003. Iznos tog duga je oko 2,3 miliona KM. Fabrika glinice "Birač" podnijela je zahtjev za novi reprogram, koji je odobren, i pomenuta dva duga su objedinjena uz novi plan otplate.

– Obaveze su redovno izmirivane sve dok se na poslovanje fabrike nisu u znatnijoj mjeri odrazile posljedice svjetske ekonomske krize. Nakon toga Vlada RS odobrila je ove godine grejs period od dvije godine, a riječ je o iznosu od devet i po miliona KM – kažu u ovoj fabrici.

Ekonomista Stevo Pucar napomenuo je da je u uslovima krize svaka mjera koja olakšava poslovanje preduzećima dobrodošla, posebno kada se ona suočavaju s lošom likvidnošću.

Ono o čemu treba voditi računa jeste da se novac ne ulaže u ona preduzeća koja nemaju perspektivu i koja su bila u krizi i prije dolaska svjetske ekonomske krize kod nas. Takva izdvajanja su bacanje novca. Potrebno je stimulisati ona preduzeća koja u normalnim uslovima imaju kapacitete da dobro posluju – smatra Pucar i dodaje da pored finansijskih oblika pomoći treba posegnuti i za drugim vrstama pomoći, kao što je restrukturisanje preduzeća, odnosno orijentacija ka izvozu, uvođenje proizvoda s većom dodatom vrijednošću ili kadrovska reorganizacija.

Izvor Fokus