SARAJEVO – Konsultantska kuća “Revicon” i regionalni poslovni magazin “Prizma” proglasili su UniCredit banku iz Mostara najuspješnijom bankom u BiH u protekloj godini, a direktora Raiffeisen banke Mihaela Milera najboljim menadžerom u oblasti bankarstva.

Najuspješnije osiguravajuće društvo je “Sarajevo osiguranje”, a najbolji menadžer iz ove oblasti je direktor ”Croacija osiguranja” Mladen Markotić.

Mikrokreditno društvo “Mikrofin” iz Banjaluke najbolje je u oblasti mikrokreditiranja, dok je najuspješniji menadžer u oblasti mikrofinansiranja direktor Mikrokreditne fondacije “Partner” Senad Sinanović.

Svi najuspješniji dobili su priznanje “Kristalna prizma”, dok je Plaketa za doprinos razvoju bankarstva uručena guverneru Centralne banke BiH Kemalu Kozariću.

Kozarić je istakao da je komercijalno bankarstvo utkano u sve pore ekonomskog života u BiH, napomenuvši da su banke iz ovog sektora uglavnom podržale proces poslijeratnog razvoja u BiH.

Izvršni direktor UniCredit banke Ivan Vlaho rekao je da priznanje i uspjeh u protekloj godini banka duguje isključivo predanosti zaposlenih i razumijevanju klijenata u vremenu finansijskih turbulencija, koje su posljedica globalne ekonomske krize.

Rangiranje kompanija iz ovih oblasti izvršeno je u saradnji sa entitetskim agencijama za bankarstvo i osiguranje, s ciljem pružanja pouzdanih, stručnih i korisnih informacija zainteresovanim subjektima iz različitih sektora.

Konsultantska kuća “Revicon” i magazin “Prizma” već niz godina organizuju projekat rangiranja banaka i osiguravajućih društava, a odlučeno je da će od sljedeće godine biti rangirane i lizing kompanije u BiH.

Svečanosti dodjele nagrada u Sarajevu prethodio je okrugli sto na temu “Perspektive razvoja finansijskog sistema BiH” na kojem su učestvovali stručnjaci iz finansijskog sektora u BiH.

Izvor Agencije