ZAGREB – U Zagreb danas dolazi Dario Scannapieco, potpredsjednik Evropske investicijske banke (EIB), koji će s hrvatskom Vladom, poslovnim bankama i firmama potpisati četiri ugovora ukupne vrijednosti veće od 355 miliona evra, potvrđeno nam je iz te finansijske institucije EU.

Scannapieco će s Rimac Automobilima, saznajemo u EIB-u, potpisati ugovor o zajmu od 30 miliona evra. Taj je novac namijenjen daljnjem razvoju električnih automobila i njihovih dijelova, kao i za širenje proizvodnih pogona te firme u Svetoj Nedelji.

Rezultat tog kredita EIB-a trebalo bi biti znatno povećanje proizvodnje električnih automobila, ali i broja zaposlenih koji će raditi u novim proizvodnim kapacitetima Rimac Automobila.

Valja spomenuti i da će novac EIB-a za Rimac Automobile doći iz Junckerova plana. U Luxembourgu, gdje se nalazi sjedište EIB-a, očito su prepoznali firmu Mate Rimca kao perspektivnu. Kontakti Rimca i Scannapieca ostvareni su, inače, u septembu, na konferenciji koju je u Zagrebu organizovala Hanza Media. Scannapieco je tada, podsjetimo, istaknuo kako je cilj EIB-a održati veliki nivo ulaganja u Hrvatskoj, dok je Rimac, koji je učestvovao na panelu, govorio o perspektivama razvoja automobilske industrije i novim tehnologijama. (Jutarnji)