LONDON – Kompanija Rio Tinto ima samo loše opcije dok pokušava da spasi projekat iskopavanja litijuma u Srbiji vrijedan 2,4 milijardi dolara koji je Vlada Srbije suočena sa ekološkim protestima otkazala prošle nedjelje, ocjenjuje agencija Rojters, navodeći da anglo-australijski rudarski gigant ima malo iskustva kada je riječ o skiciranju putanje kuda dalje.

U Rio Tintu kažu, prenosi Rojters, da iako su svjesni političkih tenzija oko projekta, odluka srpske Vlade da obustavi projekat predstavlja iznenađenje zbog kojeg kompanija žuri da pronađe strategiju kako dalje.

S obzirom na predstojeće izbore Beograd je obustavio projekat nakon velikih protesta protiv rudarenja, čime je raspršio nade Rio Tinta da će postati jedan od prvih 10 proizvođača litijuma na svijetu.

Kompanija koja tvrdi da je uvijek poštovala zakone Srbije, procjenjuje pravne osnove za odluku srpskih vlasti.

Rio Tinto bi mogao da tuži srpsku Vladu prema bilateralnom sporazumu o investicijama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva zbog kršenja odredbi o fer i ravnopravnom tretmanu, ako Vlada nastavi i formalno okonča dozvolu bez valjanog razloga, rekli su za Rojters advokati specijalizovani za sporove u oblasti međunarodne trgovine.

Međutim, malo je vjeravatno da bi arbitražni sud natjerao srpsku Vladu da ponovo izda dozvolu, dok bi to nanijelo štetu Rio Tintu jer bi odnosi dvije strane postali nepopravljivi, kažu pravnici.

“Veoma je neuobičajeno da jedna velika rudarska kompanija tuži državu. Tužba po bilateralnom sporazumu je uvijek poslednja opcija, ali ne i prva”, kaže Piter Leon, partner advokatske firme Herbert Smit Frihils.

Iz Rio Tinta je, kako piše Rojters, rečeno da neće davati nove komentare o ovom pitanju.

Ako nova srpska vlada podrži ovu odluku to bi navelo Rio Tinto da ode bez preduzimanja dalje akcije, kažu takođe pravni eksperti.

Agencija konstatuje da je kompanija već potrošila 450 miliona dolara na razne studije, a uložila je godine razvijajući tehnologiju za ekonomsko vađenje litijuma iz jadarita, minerala koji je dosad pronađen samo u dolini Jadra.

Prošle godine kompanija je dopremila pilot postrojenje za preradu litijuma u četiri kontejnera duga 12 metara u Srbiju.

Bilo je predviđeno da ovaj projekat u Srbiji bude najveći rudnik litijuma u Evropi, da proizvodi godišnje 58.000 tona rafinisanog litijum-karbonata od kojeg se prave baterije, što je dovoljno za napajanje milion električnih vozila, dodaje Rojters.

U Srbiji bi najbolji scenario za Rio Tinto bio da ponovo dobije dozvole za iskopavanje litijuma posle izbora u aprilu, navodi dalje Rojters, uz ocenu da “populistička vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom doživljava pad podrške stečene na izborima 2020. godine zbog podrške rudarenju u Srbiji”.

“Ovo bi bio slučaj gde će Rio Tinto morati da ponovo pregovara o uslovima dozvole sa vladom koja bi tražila dodatne naknade, veće raspodele vrednosti ili poboljšanja kada je riječ o ekološkim pitanjima”, rekao je za Rojters londonski advokat specijalizovan za međunarodne sporove.

Srbija nije jedina koja zadaje glavobolje kompaniji Rio Tinto, dodaje agencija.

Rio Tinto čeka odluku američkog apelacionog suda o tome da li će dobiti pristup državnoj zemlji u Arizoni koja joj je potrebna da izgradi jednu od najvećih rudnika bakra, a čemu se protivi starosjedelačko američko stanovništvo.

Takođe, poslije višegodišnjih rasprava i neslaganja sa vladom Mongolije Rio Tinto je u decembru, kako navodi Rojters, “pokrenuo ofanzivu šarma” sa ciljem razvoja rudnika bakra i zlata Oju Tolgou i ponudio da otpiše preostali vladin dug od 2,3 milijardi dolara za njen udio u projektu. (Tanjug)