SARAJEVO – Republika Srpska i Federacija BiH povukle su iz Centralne banke BiH prvu tranšu kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od oko 201,5 miliona evra, potvrdila je portparol Centralne banke Zijada Kovač.

Ona je navela da je RS 10. jula povukla oko 131,5 miliona KM (67,2 miliona evra), a FBiH u petak, 31. jula, oko 268 miliona KM (134,4 miliona evra)

Iz Ministarstva finansija FBiH naveli su da će novac namjenjen ovom entitetu narednih desetak dana stajati na računu FBiH dok ne budu okončane sve procedure.

U federalnom ministarstvu kažu da ovaj novac još nigdje nije proslijeđen, uz objašnjenje da kantoni, da bi dobili ova sredstva, trebaju da u službenim novinama objave rebalanse budžeta, nakon čega slijedi analiza bilansnih tabela, odnosno rebalansa.

FBiH i kantoni trebaju da sklope ugovor o kreditnom aranžmanu i tek onda će sredstva biti operativna.

Najveći dio sredstava od prve tranše stend-baj aranžmana sa MMF-om koji je pripao FBiH biće iskorišten za vraćanje kredita komercijalnim bankama.

Povlačenjem prve tranše, MMF je saglasan da su ispunjeni uslovi zacrtani u pismu namjere, prema kome se FBiH obavezala da umanji budžet za skoro 229 miliona KM, te usvoji propis kojim se smanjuju plate i isplate grantova na nivo iz decembra prošle godine uz dodatno umanjenje od deset odsto.

Trogodišnji kreditni aranžman BiH sa MMF-om vrijedan je 1,2 milijarde evra.

Izvor Agencije