BANJALUKA – Eksperti Asocijacije evropskih regija u sljedećih desetak dana poslaće upitnik predstavnicima vlasti i proizvođačima iz Republike Srpske na osnovu kojeg će biti urađena studija o procjeni potencijala biomase za proizvodnju energije RS.

Ovo je rekla portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović.

“Evidentno je da postoji potencijal, ali on nije iskorišćen”, kazala je Vukašinovićeva.

Skupština Evropskih regija obavila je tokom prošle sedmice četvorodnevno istraživanje energetskih potencijala u Republici Srpskoj, s ciljem da se utvrdi potencijal regiona za električnu i toplotnu energiju iz biomase, uključujući biomasu iz drvnog, poljoprivrednog i komunalnog otpada.

“Kao region sa ograničenim gasnim resursima, ali pokriven sa mnogo ruralnog područja i šuma (oko 47 odsto teritorije), Republika Srpska nastoji da smanji ekstenzivno korišćenje električne energije dobijene iz alternativnih tehnologija. Procijenjeno je da oko 800.000 kubnih metara šume može da proizvede oko 100 GW/h "zelene" električne energije godišnje. Međutim, ovaj potencijal nije iskorišćen na pravi način. Veći dio otpada iz biomase se kao produkt izvozi i od njega nema koristi domaće tržište”, navedeno je na sajtu Asocijacije evropskih regija.

Ratifikacija Kjoto sporazuma u maju 2008. godine, je otvorila mogućnost BiH da mobiliše resurse sa niskom emisijom ugljen-dioksida, smanji emisiju gasova i razvija zelenu energiju.

“Međutim, nedostaje legislativa koja bi dala snažan signal zainteresovanim i potencijalnim investitorima, da je zemlja spremna za implementaciju Kjoto protokola”, piše na sajtu Asocijacije .

Tokom sastanka sa proizvođačima, predstavnicima Vlade RS i privatnih investitora, eksperti iz Rumunije, sjeverne Mađarske i Venecije i predstavnici Asocijacije evropskih regija su uočili određene probleme.

“To su, prije svega, zakonsko neslaganje u odnosu na sakupljanje, raspolaganje i uklanjanje šumskog otpada, kao i cijena koštanja proizvedene energije i dostupnost podataka”, piše u analizi.

Izvor Glas Srpske