BANJALUKA – I pored upozorenja Sindikata udruženih radnika energetike da se „priprema teren“ za privatizaciju Elektroprivrede RS, iz Vlade Srpske nema ni najava da će se tako nešto dogoditi u skorije vreme.

Ministar industrije, energetike i rudarstva istakao je na zasedanju Narodne skupštine da je Vlada opredeljena da se postojeća vlasnička struktura u ovom strateški važnom preduzeću ne menja i da u narednoj godini neće biti poskupljenja električne energije u Srpskoj.

– Što se tiče postojećih sudskih sporova koji se vode protiv Elektroprivrede RS, Vlada će pružiti stručnu i tehničku podršku, kako bi zaštitila interese preduzeća – naglasila je „Novostima“ Aleksandra Vukašinović, portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

U Elektroprivredi RS nisu hteli da komentarišu sudski spor sa Češkom elektroprivredom – ČEZ, težak oko 100 miliona evra, koji bi, ukoliko bude presuđeno u korist ČEZ-a, kako kažu sindikalci, mogao ozbiljno da ugrozi poslovanje Elektroprivrede RS.

U mešovitom holdingu Elektroprivreda RS nisu želeli da komentarišu nedavna upozorenja sindikata da „sudski sporovi teški nekoliko stotina miliona KM“ predstavljaju „uvertiru“ u privatizaciju EPRS.

„Novostima“ su u EPRS istakli da su zapanjeni presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci, u sporu Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“ i preduzeća „Tereks inžinjering“ iz Bijeljine, kojom je RITE Ugljevik obavezan da ovom preduzeću plati odštetu od tri miliona KM.

– RITE „Ugljevik“ će uložiti zahtev za reviziju ove presude Vrhovnom sudu RS, u čiju objektivnost ne sumnjamo, ali malo je verovatno da će to sprečiti „Tereks inžinjering“ da naplati tri miliona KM po ovoj presudi, jer je ona konačna i pravosnažna – kažu u EPRS.

U ovom preduzeću dodaju da „Tereks inženjering“ nije imao zaključen ugovor sa RITE „Ugljevik“ o izvođenju radova i da se u ovom slučaju radi o očito pogrešno primenjenom materijalnom propisu Višeg privrednog suda iz Banjaluke.

– Činjenica je da RITE „Ugljevik“ ima velike sporove u toku, od čijeg ishoda zavisi njegovo poslovanje. Zbog toga i ishod ove presude na njegovu štetu zabrinjava – naglašavaju u EPRS.

Kad je posredi sudski spor sa beogradskom firmom „SB soft“, pred Ustavnim sudom BiH od februara 2010. godine, koja od EP RS traži odštetu od oko 108 miliona KM, zbog nepoštovanja ugovora o kupovini softvera za naplatu računa, u EP RS kažu da je takođe reč o neosnovanoj tužbi.

– Ovu apelaciju nije podnelo ovlašćeno lice, pa je zato Ustavni sud BiH mora odbaciti kao nedopuštenu – kažu u EP RS. Dodaju da ovaj softver „SB softa“, prodat EP RS 1999. godine, nije imao licencu, bio je nedovršen i neprimenjiv u potpunosti, zbog čega je EP RS isplatila samo 1,8 miliona dolara od ugovorenih pet ovom preduzeću.

OHR je ovaj ugovor 2003. godine ocenio kao problematičan sa aspekta ugovorene vrednosti i podnete su krivične prijave protiv tadašnjeg rukovodstva EP RS, a predmet su razmatrali od Okružnog tužilaštva Trebinje do Tužilaštva BiH. Kako kažu u Elektroprivredi RS, ishod im nije poznat.

U EP RS ističu da od Ustavnog suda BiH, s obzirom na dokaze koje EP RS ima o ovom slučaju, očekuje pravednu odluku, iako su kritike na njegov rad sve učestalije.

Izvor Večernje novosti