BANJALUKA – Republika Srpska je za deset mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa EU ostvarila izvoz od 1,136 milijardi evra, ili za 3,2 odsto manje nego u istom periodu lani, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Vrijednost ostvarenog uvoza bila je približno 1,164 milijardi evra ili za 3,7 odsto više.

Najznačajniji partneri bile su Italija sa kojom je Srpska ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene od 548,7 miliona evra, te Njemačka sa 332,62 miliona evra.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević rekao je Srni da je EU, a unutar nje Njemačka i Italija, najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpskoj, istakavši da se sve što se dešava na tamošnjim tržištima -recesija u Italiji i smanjena stopa privrednog rasta u Njemačkoj, direktno odražava na privredna društva u Srpskoj.

“Veliki broj naših preduzeća različitih sektora direktno zavise od tamošnjih kompanija i možemo očekivati da će prema svojim kooperantima u Srpskoj ići sa nižim cijenama kojima će platiti obavljanje poslova”, rekao je Blagojević.

On je naveo da će se domaći privredni subjekti s tim teško izboriti, naročito uz najavljeno poskupljenje električne energije, naglasivši da ukoliko ne dođe do značajnijih rasterećenja privrede, odnosno smanjenja obeveza privrednim društvima, oni će teško moći da zadrže postojeće ugovore sa stranim partnerima jer im neće biti isplativo. (Srna)