SARAJEVO/BANJALUKA – Sredstva prve tranše stendbaj aranžmana s MMF-om u iznosu od oko 201,6 miliona evra doznačena su na račun Centralne banke BiH.

"Time počinje realizacija stendbaj aranžmana koji je MMF odobrio 8. jula za BiH u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra", naveli su iz CB BiH.

Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić kazao je da je trećina ovih sredstava prebačena na račun RS po nalogu Ministarstva finansija RS. Zamjenik premijera FBiH Gavrilo Grahovac kaže da novac od prve tranše stendbaj aranžmana neće biti prebačen na račun FBiH dok Parlament FBiH i skupštine kantona ne usvoje rebalanse budžeta.

"Prva tranša aranžmana je operativna i dodijeljena na temelju toga što su vlade usvojile rebalans budžeta i Zakon o platama, a da bismo mogli koristiti taj novac, potrebno je da Parlament FBiH i skupštine kantona usvoje rebalanse. Rok je kraj avgusta", kazao je Grahovac.

Po sporazumu koji su juče postigli predstavnici Vlade FBiH i Sindikata u vezi s ranije donesenim Zakonom o platama, u utorak će biti održan kolegij Vlade i ministarstava na kojem će se postići dogovor o konačnoj verziji ovog zakona, dok će do petka biti razmotrene izmjene zakona. Takođe, aneksi kolektivnih ugovora treba da budu zaključeni prije upućivanja zakona u parlamentarnu proceduru, a najkasnije do kraja ovog mjeseca, dok će njihova primjena biti od 1. jula.

Trumić je rekao ako ne bude postignut dogovor sa Sindikatom, u proceduri će ostati prethodna verzija Zakona o platama.

Aleksandar DŽombić, ministar finansija RS, ranije je rekao da se iduće sedmice očekuje usvajanje rebalansa budžeta RS u Narodnoj skupštini. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Safet Softić kazao je da je u srijedu zajednički kolegij oba doma parlamenta i Vlade na kojem treba da budu utvrđeni termini sjednica.

Protest članova Saveza samostalnih sindikata BiH, zakazan za sutra pred zgradom Vlade FBiH, odgođen je na neodređeno i zamrznut je generalni štrajk nakon što su juče Vlada FBiH i Sindikat potpisali sporazum u vezi sa Zakonom o platama.

"U potpunosti je prihvaćen prijedlog Sindikata. Eliminiše se član zakona koji govori o smanjenju plata za deset odsto, regresa i toplih obroka. Dogovoreno je da se smanji javna potrošnja, a to će biti regulisano aneksima kolektivnih ugovora. To ne znači automatski smanjenje plata. Sačuvali smo radno zakonodavstvo i kolektivne ugovore od degradacije", rekao je Edhem Biber, predsjednik SSS.

Ismet Trumić, generalni sekretar Vlade FBiH, ističe da u zakonu ostaju sva ograničenja koja se odnose na plate, topli obrok i regres, a da će u zakon biti dodano da će se sačiniti aneksi kolektivnih ugovora.

"Iz mase sredstava biće umanjenje deset odsto, a pojedinačna smanjenja ćemo urediti sa Sindikatom", kazao je Trumić.

Izvor Agencije