BANJALUKA – Republika Srpska proizvodi sve manje hrane uprkos velikim poljoprivrednim potencijalima kojima raspolaže.

Pogubne posljedice odustajanja poljoprivrednika od proizvodnje, koja je za njih potpuno neisplativa, otkriva i zvanična statistika prema kojoj Srpska ima konstantan pad proizvodnje žitarica, mesa, voća i povrća.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, površine pod žitima smanjene su za 2,1 odsto u odnosu na proljećnu sjetvu lani. Statistika otkriva da je u drugom tromjesečju ove godine broj zaklanih goveda smanjen za 13 odsto, a svinja za 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Kada je u pitanju živina podbačaj iznosi 6,1 odsto. Prema podacima Zavoda za statistiku, opala je i neto težina zaklanih goveda, svinja i živine.

Situacija je još dramatičnija kada je u pitanju voće i povrće, jer se na smanjenu proizvodnju nadovezala i suša koja je ljetos poharala usjeve. Ratari ističu da se na zelenim pijacama već osjeti nedostatak pojedinih proizvoda.

Negativne trendove oslikava i vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama, koja je u julu ove godine iznosila 1,8 miliona maraka, što je manje za skoro 100.000 maraka u odnosu na isti mjesec lani.

Jedina svijetla tačka je proizvodnja mlijeka kojeg je u julu ove godine prikupljeno 21,7 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ekonomisti, poljoprivrednici i potrošači upozoravaju da posljedice smanjenja proizvodnje hrane brzo dolaze na naplatu u vidu poskupljenja prehrambenih proizvoda, koje smo prinuđeni da sve više uvozimo.

– Domaćih proizvoda na rafama pijaca, prodavnica i tržnih centara je sve manje. Tu situaciju iskoristiće trgovci, koji će nastojati da što više zarade, jer prilikom uvoza imaju mogućnost još slobodnijeg formiranja cijena – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ostoja Nikolić.

Istakao je da su zbog manjeg roda već znatno poskupjeli pšenica, voće i povrće, te da se uskoro mogu očekivati poskupljenja i ostalih namirnica.

– Nikada manje voća i povrća nije bilo na tezgama, jer je ove godine suša uništila sve. I ono što se prodaje je sumnjivog kvaliteta. Zbog suše i drugih nepogoda iz godine u godinu se smanjuju površine pod poljoprivrednim kulturama – kaže Nikolić.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije u Privrednoj komori RS Slavko Stevanović rekao je da su elementarne nepogode znatno uticale na smanjenje proizvodnje hrane u Srpskoj, ali da se ne može zanemariti ni da sve više poljoprivrednika odustaje od proizvodnje.

– Imali smo tešku zimu, velike suše i grad. To je znatno uticalo na smanjenje proizvodnje hrane – rekao je Stevanović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS Vladimir Usorac rekao je da je ove godine smanjena proizvodnja hrane u Srpskoj i da dijelimo svjetski trend iako imamo potencijal da proizvodimo mnogo više.

– Zbog smanjenja proizvodnje kao direktne posljedice imaćemo poskupljenja i prekomjeran uvoz proizvoda sumnjivog kvaliteta. Ovo sebi nismo smjeli da dozvolimo – istakao je Usorac.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je da Srpska ima dovoljno zemljišta i drugih potencijala za proizvodnju dovoljnih količina hrane, ali da nije uređen ambijent za njihovo iskorišćavanje.

– Za iskorišćenost zemljišta potrebno je stvoriti i druge preduslove, kao što su navodnjavanje i zaštita domaće proizvodnje. Osim toga, neophodno je poboljšati i proizvodnju u plastenicima kako bismo smanjili uticaj vremena – rekao je Vidić.

On je naglasio da bi agrar, ukoliko bi bili riješeni ključni problemi, mogao biti i jedna od uzdanica RS za privlačenje stranih investicija.

– Mnogi investitori su najavili dolazak u RS i ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Potrebno im je obezbijediti uslove za to i na taj način spasiti proizvodnju hrane u Srpskoj, jer sa površinama poljoprivrednog zemljišta kojima raspolaže, RS može obezbijediti dovoljnu količinu hrane za sve stanovnike – kazao je Vidić.

Izvor Glas Srpske