DOBOJ – Delegacija Privredne komore ruske oblasti Nižnji Novogorod boravila je danas u Doboju radi informisanja o privrednim i ostalim potencijalima, kao i mogućnostima zajedničkog ulaganja u postojeće ili osnivanja novih firmi na području dobojskog regiona.

“Naši utisci o Republici Srpskoj više su nego odlični, jer smo sagledali dosta interesantih i kvalitetnih projekata, kao i prikupili mnogo ekonomsko-privrednih i ostalih podataka koji će biti predstavljeni našim poslovnim ljudima zainteresovanim za ekonomsku i svaku ostalu saradnju sa RS”, rekao je direktor Direkcije za međunarodne odnose Privredne komore Nižnji Novogorod Igor Gadalov.

On je ocijenio da svaka ekonomska saradnja sa jednim narodom i njihovom državom počinje od razumijevanja i shvatanja kulturno-istorijske tradicije i naglasio da Rusiju i RS povezuju zajednički slavenski i društveno-istorijski korijeni koji su mnogo značajni za obostranu saradnju.

“Zainteresovani smo za nekoliko investicionih projekata koji su nam predstavljeni, ali za sada neću navesti koji su, jer se za to trebaju odlučiti naši poslovni ljudi”, rekao je Gadalov i dodao da delegacija RS treba da posjetiti njihovu oblast tokom koje bi se razmotrile mogućnosti i početak ostvarivanja projekata.

U ruskoj delegaciji bili su i predstavnici Vlade Njižnjenovogorodske oblasti, Univerziteta i banke iz te oblasti, kao i ekipa novinara, koji su prije razgovora u dobojskoj Područnoj privrednoj komori bili gosti zamjenika načelnika opštine Mladena Mićića.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine, ruska delegacija prisustvovala je poslovnom sastanku u Područnoj privrednoj komori Doboj, koju je direktor ove komore Srećko Stojaković upoznao o privrednim potencijalima dobojskog regiona.

Poslovnom sastanku u Područnoj privrednoj komori Doboj prisustvovali su predstavnici privrednih i finansijskih subjekata, kao i lokalnih vlasti iz opština Brod, Vukosavlje, Doboj, Derventa, Modriča, Petrovo, Teslić i Šamac, koji su predstavili prirodno-geografske, kulturno-istorijske i privredno-ekonomske potencijale na svom području.

U svim ovim opštinama, sa ukupnom površinom od 3 250 kilometara kvadratnih i 258 550 stanovnika, registrovana su 1 183 privredna subjekata u kojima je zaposleno oko 25 000 radnika.

Nižnji Novogorod je industrijski centar, sa posebno razvijenom autoindustrijom, univerzitetski je grad, kulturni centar regije, te veoma važno saobraćajno čvorište.

Nižnji Novogorod je peti po veličini ruski grad koji ima oko 1,3 miliona stanovnika i nalazi se na ušću rijeke Oke u Volgu. Od 1932. do 1990. godine nosio je ime Gorki, po pjesniku Maksimu Gorkom, koji se u njemu rodio.

Izvor Agencije