BIJELJINA – Privredna delegacija ruske oblasti Nižnji Novgorod započela je u Bijeljini posetu RS. Predstavnici Privredne komore nižnjenovgorodske oblasti, banaka i Univerziteta, zainteresovani su za projekte izgradnje luke Rača, projekte iz oblasti poljoprivrede, kao i mogućnosti koje se pružaju u pogledu iskorišćavanja geotermalnih voda u okolini banje Dvorovi.

Ruski privrednici, koji su u organizaciji Društva rusko-srpskog prijateljstva, započeli posetu RS, već na prvoj "stanici", u Bijeljini, izrazili su raspoloženje, želju i spremnost da sarađuju sa Privrednom komorom Srpske, koja je savremen, pouzdan i profesionalan servis privrednika, izjavio je Mihailo Vidić, predsednik Područne privredne komore Bijeljina, koja okuplja privrednike Semberije, Majevice, Birča, Podrinja i dela Posavine.

– Gostima iz Rusije zakazao sam susret sa predstavnicima Privredne komore u Doboju i Istočnom Sarajevu – kaže Vidić.

Igor Gadalov, direktor Direkcije za međunarodne odnose Privredne komore Nižnji Novgorod, rekao je, posle prezentacije privrednih potencijala Semberije, da su svi projekti zanimljivi i da će ih njihovi stručnjaci razmotriti u narednom periodu.

Oblast Nižnjeg Novgoroda ima tri miliona stanovnika i najveći je domaći bruto potencijal od svih ruskih republika, istakli su gosti. Sem toga, kao i Semberija, oblast leži na nekoliko reka, a kao prednost više u mogućoj saradnji navedene su prijateljske i bratske veze, kao i isti duh naših naroda.

Prema utisku Predraga Jovića, načelnika Odeljenja za privredu i poljoprivredu Bijeljine, Rusi su interesovanje pokazali za istraživanje geotermalnih voda i uvoz voća i povrća.

– Mi ćemo sa ruskom delegacijom obići banju Dvorovi, gde ćemo predstaviti mogućnosti koje ona pruža za iskorišćavanje geotermalnih voda. Posetićemo i prehrambenu industriju "Sava", jer su naši gosti zainteresovani za uvoz voća i povrća. Ove godine sa područja Majevice i Semberije, u Rusiju je izvezeno 400 tona šljive, ali je to duplo manje nego prošle godine, jer je rod prepolovljen – dodao je Jović.

Prema projektu Saobraćajnog fakulteta iz Beograda, najbolje mesto za izgradnju luke Rača bilo bi oko 900 metara uzvodno od mosta na Savi, na površini od oko 200.000 metara kvadratnih. Luka bi imala tri različita terminala za svaku vrstu tereta – tečnog, rasutog i generalnog tereta – hladnjača, a njena izgradnja bi koštala oko 40 miliona maraka. Prema procenama Saobraćajnog fakulteta Beograd, izgradnja luke je privredno i ekonomski opravdana, a za realizaciju projekta neophodno je najmanje četiri godine.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da Semberija leži na jezeru tople vode, koje bi se moglo iskoristiti za grejanje domaćinstava, ali i u privrednoj proizvodnji. Za projekat toplifikacije bio je zainteresovan jedan konzorcijum iz Danske, čiji bi projekat toplifikacije Bijeljine bio "težak" 100 miliona maraka. Ta voda bi se koristila za zagrejavanje vode koja bi grejala radijatore, jer geotermalna voda zbog svog hemijskog sastava i velike temperature ne bi mogla direktno u cevi. Njena energija je gotovo neiscrpna i potpuno ekološka, a bilo bi drastično smanjena emisija štetnih gasova u atmosferu, pošto bi ovakvo grejanje zamenilo dosadašnje grejanje na ugalj i mazut.

Poseta ruske delegacije se neće zaustaviti u Bijeljini, pa će nakon ovog grada uslediti posete Ugljeviku, Istočnom Sarajevu, Doboju, i najverovatnije Banjaluci.

Izvor Agencije