LONDON, MOSKVA – Iako je stopa zaposlenosti u SAD pala, možda je prerano otvarati šampanjac, jer rast bankrota preduzeća i dalje prijeti da potrese tržište rada.

Nedavno objavljeni podaci pokazali su da su SAD povratile oko 2,5 miliona radnih mjesta, iznenadivši tako i analitičare koji su očekivali još jedan dramatičan pad. Zbog toga je i berzanski indeks Dow Jones završio skokom od više od 800 bodova.

Međutim, činjenica je da, uprkos pozitivnom razvoju koji dolazi poslije ublažavanja mjera zbog virusa korona, broj kompanija koje propadaju i dalje raste i mogao bi da dostigne novi rekord ove godine. To će biti veliki udarac za čitavu američku ekonomiju, jer bi mnogi stalni poslovi mogli nestati, smatra izvor iz Feda.

“Kako počnu stečajevi, oni će se redom preliti na otkaze, ali ne na privremene otkaze, već će to značiti potpuni gubitak posla”, rekao je izvor RT.

“To će biti dugotrajna šteta koju ćemo vidjeti uskoro”, navodi se.

Podsjetimo, nezaposlenost u SAD je porasla za 2,5 miliona u maju, a stopa nezaposlenosti smanjila se na 13,3 procenata, pokazali su objavljeni podaci Odjeljenja za rad koji su daleko bolji nego što su ekonomisti očekivali i koji pokazuju da bi ekonomski zaokret mogao biti blizu.

Da ni u ostatku svijeta nije bolje svjedoči istraživanje Boston Consulting Group (BCG). Naime, oni navode da će čak više od polovine svjetske radne snage (skoro dvije milijarde ljudi) je pod rizikom da ostane bez posla ili da pređe na posao sa skraćenim radnim vremenom zbog ekonomskog pada prouzrokovanim izbijanjem virusa korona, navodi se u studiji

“Teško je procijeniti radikalne promjene u globalnoj radnoj snazi zbog krize izazvane izbijanjem virusa korona“, navodi se u izvještaju.

U naredna dva do tri mjeseca jedan od šest ljudi na svijetu izgubiće posao, pri čemu će stopa nezaposlenosti premašiti 17 odsto, navode autori istraživanja.

Uticaj krize na tržište rada u velikoj će mjeri varirati u industrijama, pri čemu će najteže biti pogođene one čiji je rad obustavljen mjerama karantina. Prema analizi BCG-a, više od 80 procenata svih otkaza u svijetu vjerovatno će se dogoditi u sektoru neprehrambene trgovine, maloprodaji, hotelijerstvu i restoranima, turizmu i građevinarstvu.

“Očekujemo da će se stopa nezaposlenosti u svijetu početi vraćati u ravnotežu do kraja 2020. godine. Međutim, pandemija je već pokrenula proces dugoročnih strukturnih promjena, od fleksibilnih i udaljenih šema rada do ubrzane automatizacije, a ove promjene će uticati na do 1,5 milijardi radnih mjesta tokom naredne decenije.”

BCG procenjuje da će do 2030. godine automatizacija ugroziti 12 odsto postojećih radnih mjesta, a da su za oko 30 odsto radnih mjesta potrebne potpuno nove vještine.

U studiji se takođe navodi da će vjerovatno više od 10 procenata globalne radne snage stalno raditi na daljinu, dok za kancelarijske radnike ta brojka može dostići i 30 odsto.

Takođe se navodi da, kako bi se spriječio kolaps ponude na tržištu rada, vlade treba da obezbijede mjere podrške – od subvencionisanja plata i proširenja socijalne zaštite do finansijskih i poreskih olakšica i privremene preraspodele posla.

“Pored toga, sada je vrijeme da se pripremimo za postkoronavirusnu budućnost, uvodeći za sljedeću, a potom i za naredne tri godine zajedničku strategiju za profesionalne vještine, u kojoj će prekvalifikacija biti centralna”, dodaje se u izvještaju. (Russia Today, https://www.rt.com/business/490080-global-job-losses-pandemic/